open-navfaktor-logo
search
Intervju
Zaimović: Ko počne mandat rušenjem Ustava i procedura, onda mu se Parlament obruši na glavu
Danas je godinu dana od konstituiranja Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine i tim povodom smo razgovarali sa predsjednikom Kluba zastupnika Stranke demokratske akcije u Zastupničkom domu Mirsadom Zaimovićem.
01.12.2023. u 08:57
get url
text

U intervjuu za Faktor Zaimović je kazao kako je prošla godina u kojoj je Parlament FBiH bio neefikasan i neproduktivan, a sve zbog nultog prioriteta parlamentarne većine, pokušaja imenovanja Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda BiH.

Ukazuje kako (ne)funkcionisanje vlasti na federalnom nivou ozbiljno počinje da se odražava na ekonomiju.

Danas je godišnjica konstituiranja Zastupničkog doma Parlamenta FBiH. Kako biste ocijenili njegov rad u prvoj godini mandata?

- Godina je prošla bez gotovo ikakvih rezultata. Parlament FBiH je bio neefikasan i neproduktivan. Ukratko, konfuzan. Mijenjala se parlamentarna većina pod nejasnim i sumnjivim okolnostima, vrbovani su pojedinci za okupljanje tijesne većine. Godinu je obilježila i skandalozna suspenzija Ustava FBiH od visokog predstavnika, što je pomoglo ovakvoj parlamentarnoj većini da formira Vladu. U takvoj većini dominiraju prioriteti koje nameće HDZ. Zato nemamo kvalitetnih zakona u parlamentarnoj proceduri. Prioritet u odnosu na građane biva pozicioniranje ljudi iz stranaka većine.

Stekao se dojam da je prioritet u radu bilo nastojanje da se imenuje Marin Vukoja za sudiju Ustavnog suda BiH, dok su zakoni važni za građane zanemareni. Dijelite li to mišljenje?

- To je ustvari nulti prioritet parlamentarne većine. Stranke "Trojke" konačno treba da prestanu slijediti takve prioritete. Podsjećam, HDZ je cijeli prošli mandat blokirao izbor Vlade zbog toga što im nismo željeli isporučiti Izborni zakon po njihovoj volji i mjeri. Ali mi smo imali svoje prioritete. Donosili smo zakone i odluke koje nisu dozvoljavale da život stane. Ova većina je fokusirana samo na ispunjavanje želja HDZ-a.

Da li postoje zakoni koje je pripremila aktuelna vlast, a koji su usvojeni u Parlamentu FBiH?

- Nismo imali gotovo nijedan zakon koji je pripremila aktuelna Vlada. Uglavnom se radi o zakonima koji su od ranije bili u parlamentarnoj proceduri ili se radi o blago izmijenjenim zakonskim rješenjima pripremljenim u prošlom mandatu. Ilustracije radi, samo na prve dvije sjednice u prošlom mandatu usvojili smo više zakona nego što je to ovaj saziv uradio za godinu dana. Set energetskih zakona i Zakon o zaštiti civilnih žrtava rata, koji je usvojen u ovom mandatu, kojeg su podržali zastupnici SDA, suštinski je pripremila prošla vlada.

Odražava li se takav rad Parlamenta FBiH i Vlade na ekonomsku situaciju u FBiH?

- (Ne)funkcionisanje vlasti na federalnom nivou ozbiljno počinje da se odražava na ekonomiju. Poslije dugo vremena u ovoj godini imamo snažan pad izvoza, počela je da pada i industrijska proizvodnja, rast BDP-a usporava. I sve se to dešava bez bilo kakve reakcije vlasti. Sljedeća godina bi mogla biti još teža. Neophodno je da se vlast fokusira na život običnih ljudi, umjesto na postojeće uskostranačke prioritete.

Ministar Vojin Mijatović je najavio usvajanje seta fiskalnih zakona do kraja godine, koji bi, između ostalog, rezultirao povećanjem minimalne plaće na 1.000 KM. Je li to izvodivo?

- Godina prolazi, tih zakona nema. Suština je da se što prije smanji opterećenje na plaće, te da taj nivo rasterećenja pripadne radnicima, a ne da ostane u rukama poslodavaca. To rasterećenje mora biti toliko da je njime moguće osigurati adekvatnu minimalnu plaću, koju treba definirati zakonom. Ako država teret minimalne plaće prebaci na poslodavce, tada mogu nastati novi i ozbiljniji poremećaji u domaćoj ekonomiji. Prije tri godine svi klubovi stranaka u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH potpisali su Sporazum sa Sindikatom da zakonski definirana minimalna plaća mora biti 1.000 KM. S obzirom na to da smo u međuvremenu imali veliku stopu inflacije i rast životnih troškova i ovaj iznos bi trebalo redefinirati.

Zašto Vlada ne vrati u proceduru set fiskalnih zakona koje je pripremila prošla Vlada Fadila Novalića?

- Trebalo je priznati da su rješenja koja je nudila bivša vlada dobra i podržati ih. Kritikovali su ih dok su bili opozicija, a mislim da će ponuditi vrlo slična rješenja. Ako ih uopće ponude.

Godina se bliži kraju. Hoće li uskoro biti u proceduri prijedlog budžeta za 2023. godinu?

- Budžet je konkretan odraz vizija, planova i politika koje vlast definira za sljedeću godinu. Budžet smo morali do sada imati u parlamentarnoj proceduri, a nemamo ga. Razlog za to može biti da ne postoji saglasnost unutar Vlade, odnosno većine ili da uopće nema vizije. Što god da je, nije dobro. Nadam se da nije ovo drugo.

Nažalost, aktuelna vlast još nije ponudila ni usvojila program rada Vlade FBiH, niti program rada Parlamenta FBiH. Govorili su za sebe da su "programska vlada", a još nisu ponudili ni ove osnovne dokumente po kojima bi trebali funkcionirati.

Predsjednik NiP-a Elmedin Konaković je u jednom od svojih obraćanja javnosti kazao kako Vlada Federacije odlično radi, a da Parlament FBiH podliježe pritisku "najdestruktivnije opozicije koju je vidio". Kako komentirate njegove riječi? Je li opozicija zaista destruktivna i da li Vlada FBiH, kako je rekao, odlično radi svoj posao?

- U politici se ocjene vrlo često donose bez argumenata. Da bi ozbiljno tvrdili da neka vlada dobro radi, trebalo bi to potkrijepiti i konkretnim pokazateljima. Broj zakona, propisa sa pozitivnim posljedicama po stanovništvo, porast makroekonomskih pokazatelja, podaci o povećanom stepenu sigurnosti... Konkretni podaci govore suprotno od pukih političkih izjava.

Konaković je također naveo kako imaju rješenje za "blokadu" dvije komisije (Komisija za izbor i imenovanje i Zakonodavno-prava komisija). Mislite li da će vas opet "tužakati" visokom predstavniku, međunarodnim predstavnicima u BiH? Hoće li prekršiti Ustav FBiH jer toga se do sada nisu libili?

- Ako imaju rješenje, pitanje je šta su do sada čekali. Ako su čekali trenutak da ponovo ruše Ustav uz opravdanje da sprečavaju "destrukciju", to je ustvari izuzetno loša vijest za građane i državu, a ne za opoziciju. Ne bi me čudilo da "Trojka", nesposobna da sa partnerima iz vlasti to riješi, čak i izmjene Poslovnika zatraži od visokog predstavnika.

Ni u koroni se nije dogodilo da se sjednice Zastupničkog doma FBiH odgađaju, a sada je jedna od sjednica odgođena zbog oštećenja plafona. Kako to komentirate?

- Rukovodstvo Parlamenta je talac odnosa u većini i zbog toga imamo sve ove probleme, uključujući stalno odgađanje i prekidanje sjednica kao posljedice tih odnosa. Ako bih želio biti sarkastičan, rekao bih da ko počne mandat rušenjem Ustava i procedura, onda mu se Parlament obruši na glavu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.