open-navfaktor-logo
search
Probe u toku
70 godina Dječije, omladinske i lutkarske scene BNP-a: Predstavom "Psić boje neba" proslavit će veliki jubilej
U Bosanskom narodnom pozorištu Zenica u toku su probe za novu lutkarsku predstavu "Psić boje neba" u režiji Darka Kovačovskog i Nadie Vasileve i u produkciji Dječije, omladinske i lutkarske scene.
03.02.2021. u 14:11
get url
text

Prema riječima reditelja Kovačovskog, "Psić boje neba" je "tekst koji govori o tome kako bi se trebalo boriti za svoje mjesto ispod neba. Mali pas koji se rodio plave boje pati od kompleksa niže vrijednosti i zato bježi od problema. U tekstu ga njegov novi prijatelj mornar Džef prihvata onakvog kakav jeste i iz te ljubavi Plavi Psić pronalazi svoj način da se bori sa problemima koji ga okružuju. Naravno, priča ne bi bila zanimljiva da intrigu ne pokreće antagonista Crni Mačak... Ipak, kroz tekst naše predstave i kroz prikazivanje drugačijeg, dešava se spoznaja psa čiji lik nikoga neće ostaviti ravnodušnim."

Tekst i režiju predstave potpisuju Darko Kovačovski i Nadia Vasileva, kao i kreaciju i izradu lutaka. U predstavi igraju: Snežana Vidović, Adna Hasanić i Tamara Milićević-Stilić. Scenografija i kostimografija predstave je povjerena Nadiji Vasilevoj, a izbor muzike Darku Kovačovskom.

Premijerna izvedba predstave je rezervisana za subotu, 27. februara, u 18 sati u zeničkom BNP-u, a prva repriza bit će izvedena dan kasnije, 28. februara, također u 18 sati. Premijerna izvedba predstave će biti izvedena u okviru programa obilježavanja 70 godina Dječije, omladinske i lutkarske scene Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.