open-navfaktor-logo
search
Kipar i slikar
Adis Lukač sutra izlaže u Sarajevu, za vikend u Istanbulu: Svaki pokret je refleksija nutrine
Akademski skulptor, profesor kiparstva u Srednjoj školi primijenjenih umjetnosti u Sarajevu Adis Lukač sutra s početkom u 18 sati u galeriji Centra kulture i mladih Općine Centar Sarajevo predstavit će samostalnu izložbu "Stranice figure".
30.10.2023. u 14:40
get url
text

Izložba je opus skica i crteža i bavi se temom neverbalne konverzacije, tačnije, onim što figura govori.

- Svaki pokret je refleksija nutrine, duhovnog stanja zapisan linijama, patinom i koloritom. Ono što često ostaje prešutno, što ne dobije formu glasa i izgovorene riječi ostaje zabilježeno u formi crteža i slično. Tako skup svih stranica čini jednu knjigu koja nema kraj jer koliko god duša modela traga za svojim smislom, toliko i duša umjetnika prati i prevodi te znakove kroz kreativno djelovanje. Na izložbi će biti predstavljeno 30 radova kombinovane tehnike – kazao je Lukač za Faktor.

Odmah nakon Sarajeva, početkom novembra, čeka ga otvorenje kolektivne izložbe u Istanbulu, na kojoj će osim njega, učestvovati brojni svjetski umjetnici. Lukač će predstavljati Bosnu i Hercegovinu.

- Pozvali su me iz Republike Turske da uradim sliku nekog lika iz jednog od njihovih romana po izboru. Sada sam radio dvije slike na temu pjesme turskog poete Sezai Karakoc i u subotu je izložba. Također, na prijedlog Yunus Emre instituta uskoro će uslijediti izložba i u Ankari – ističe Lukač.

Lukač je  nedavno započeo svoju profesorsku karijeru u Srednjoj školi primijenjenih umjetnosti u Sarajevu. Na poziciji profesora kiparstva zamijenio je svog nekadašnjeg profesora, a sada prijatelja, izvrsnog skulptora Stijepu Gavrića koji je otišao u zasluženu penziju.

Lukač i Gavrić bh. javnosti poznati su i kao autori spomenika bosanskom kralju Tvrtku I Kotromaniću, Adis onoga u Tuzli, a Stijepo u Sarajevu.

Pitali smo Adisa kako se nakon toliko godina bilo vratiti na mjesto gdje je počela njegova umjetnička magija, ali sada u novoj ulozi - kao profesor.

-  Čudno i lijepo. Sada gledam s druge strane obalu po kojoj sam hodao kao učenik i učio. Drago mi je da ću moći učenicima prenositi znanje i upućivati ih u pravom smjeru – odgovorio je Lukač.

Već više od dvije decenije, kada je kao srednjoškolac imao prvu izložbu, svojim djelovanjem i djelima oduševljava publiku i likovnu kritiku, kako u BiH, tako i u cijelom svijetu. Nikada ne miruje i uvijek je u pokretu. Radi, stvara, traži nove ideje… Iako je magistar kiparstva, svoju umjetnost jednako prikazuje kroz skulpturu i sliku. Jedna od njegovih najuspješnijih ciklusa slika su "Karijatide" čiji je magični slikarski put postao nezaustavljiv nakon što je izložen u Atini. Jedan od njegovih istaknutijih kiparskih radova je spomenik Mirzi Delibašiću, velikanu košarke u Bosni i Hercegovini i Evropi, koji se nalazi na platou sarajevske Skenderije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.