open-navfaktor-logo
search
Zvijezda 10. Festivala dječije umjetnosti
Ahmed Nur Mehmetović: Dječak iz Sarajeva koji sa 10 godina glumi, recituje, slika, a želja mu je da postane hafiz
Pored toga, Ahmed Nur je dijete željno znanja s bezbroj talenata. Čega se god "dohvati" to i savlada. On je bolja budućnost Bosne i Hercegovine o kojem će za nekoliko godina pisati i govoriti cijeli svijet
AUTOR: Merima Čustović
05.05.2024. u 12:02
get url
text
FOTO: Faktor
Dječak Ahmed Nur Mehmetović (10) pažnju javnosti dobio je prije tri godine kada je kao sedmogodišnjak recitovao pjesmu o Bosni i Hercegovini koju je napisala njegova učiteljica Meliha Abaza iz Osnovne škole "Edhem Mulabdić" u Sarajevu.
Od tada Ahmed Nur ne silazi sa scene. Recituje i glumi, a ove godine, zvijezda je 10. Festivala dječije umjetnosti (FEDU) koji je počeo 3. i trajat će do 7. maja na više lokacija u bh. prijestolnici. Na svečanom otvorenju, Ahmed Nur, recitovao je pjesmu o domovini, koju je ovaj put napisao pisac i direktor festivala FEDU - a, Fahrudin Kučuk, i ponovo je oduševio publiku.
Osim savršenih recitatorskih sposobnosti, mogućnosti da upamti duži tekst, Ahmed Nur je pokazao i sjajan glumački talenat. Pored toga, Ahmed Nur je dijete željno znanja s bezbroj talenata. Čega se god "dohvati" to i savlada. On je bolja budućnost Bosne i Hercegovine o kojem će za nekoliko godina pisati i govoriti cijeli svijet.
Prvi put na sceni sa sedam godina
U razgovoru za Faktor govorio je kada se pojavila ljubav za umjetnošću, šta ga pored recitovanja i glume još zanima, šta bi volio biti, a uputio je i poruku odraslima.
- Prvi put sam bio na sceni kada sam imao sedam godina. Tada sam recitovao pjesmu moje učiteljice. Tri godine sam imao kada sam shvatio da volim scenu. Kada sam slušao brata dok je učio pjesmicu, jednostavno sam osjetio nešto, i odmah sam i ja krenuo, jer me duševno inspirisalo. Pjesmicu sam naučio prije njega - govori kroz osmijeh Ahmed Nur.
Ističe da nikada nije imao tremu tokom javnih nastupa, a nekada je nastupao i pred 3.000 ljudi. Na Festivalu dječije umjetnosti imao je veliku publiku, zahtjevnu i veliku pjesmu, koju je, povjerava nam, naučio za 20 minuta.
- Fahrudin Kučuk mi je dao tekst, otišao sam u sobu, zadao se, i naučio sam ga za 20 minuta. Onda sam ga samo ponavljao. Bio sam voditelj FEDu Festivala, želja mi je da ako Bog da budem glumac, pa organizator. A Fahro je već rekao da sam budući direktor festivala - govori Ahmed Nur.
FOTO: Faktor
Prva izložba 6. maja
Ovdje nije kraj talentima dječaka Ahmeda Nura, jer, pokazalo se da je i talentovani slikar, a svoje umijeće, pokazat će na izložbi koja će 6. maja biti otvorena u Centru za kulturu i edukaciju "Safet Zajko".
- Prije dva mjeseca sam počeo slikati i sada ću imati svoju prvu izložbu. Moja me učiteljica Azra potakla u tome. Ona je vidjela da znam dobro slikati, onda me potakla i rekla da ja trebam da nastavim, jer je vidjela prvi rad moj koji sam uradio da je on dobar. Dala mi je pribor za slikanje i kaže ti to nastavi. Ja nastavio, i tako je došlo do izložbe - pojašnjava Ahmed Nur.
Uzori su mu Fahrudin i Indira Kučuk, kao i maestro Mersad Berber. Ipak, najviše ga inspiriše domovina koja je kaže "čarobna".
- Čarobna mi je BiH, sama od sebe, kako je Fahro i napisao - kako nošnju nosi, kako joj se prosula kosa Semberijom sve do Bobovca... Baš tako, maštovito. Ja sam patriota i ambasador moje domovine. Moja domovina je Bosna i uvijek će tako biti - poručuje.
U školi je odličan učenik, a iznenađenje je da mu je omiljeni predmet ipak matematika, iako se profilirao u umjetnosti. No šta Ahmed Nur zapravo želi biti u životu?
- Pa ja bih volio pod prvo da postanem hafiz, pa glumac, voditelj većih događaja, organizator kulturnih događaja. Uzor mi je moj hafiz Sadrudin Išerić i Hamdo Solo - pojašnjava.
Svjetlost i najbolji među najboljima
Želja da bude hafiz jednostavno se "rodila" u njemu, zapravo, kako je pojasnio - "osjetio je da to želi".
- I onda mi je moj hafiz rekao, ti ćes ako Bog da ubrzo postati hafiz. I muftija Grabus mi je isto rekao. Sufaru sam prešao za deset dana. Znam 30 i 29 džuz, a sada sam prešao na 28 džuz. Dakle, već sam naučio 50-60 stranica Kur'ana časnog. Želja mi je da ako Bog da u 13 godini budem hafiz - kaže Ahmed Nur.
Od gradonačelnice Sarajeva, Benjamine Karić, za svoj doprinos gradu, ali i umjetničkoj sceni, dobio je novčić Grada Sarajeva.
Ako želimo imati sretniju domovinu, poručio nam je, posebno odraslim da "prvo moramo poštovati svoje najmilije, drugačije po izgledu, govoru, po svemu".
- Da ne vrijeđamo druge, da čuvamo domovinu i sve svoje - poručio je.
Njegovo ime Ahmed u islamskoj kulturi znači najbolji među najboljima, a Nur je svjetlost. Jasno je da je u potpunosti opravdao svoja imena.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.