open-navfaktor-logo
search
58. MESS
Argentinska predstava "Otvoreni za sve" 29. septembra otvara Festival
U svojoj suštini Festival MESS je kontinuirana manifestacija multikulturalizma i internacionalizma, manifestacija kosmopolitizma
05.09.2018. u 18:56
get url
text
Detalj sa press konferencije 58. Festivala MESS

Festival MESS svojim konceptom i idejom je više od jednog velikog kulturnog i teatarskog događaja- istakao je direktor, Nihad Kreševljaković, najavljujući njegovo 58. izdanje koje će biti upriličeno od 29. septembra do 6. oktobra. Na današnjoj press konferenciji predstavljen je i ovogodišnji vizuelni identitet festivala za koji je sada već tradicionalno zaslužna Agencija Fabrika, prošlogodišnji dobitnik nagrade Zlatni lovorov vijenac.

- U svojoj suštini Festival MESS je kontinuirana manifestacija multikulturalizma i internacionalizma, manifestacija kosmopolitizma i jedne posvećenosti da ovaj prostor predstavimo u njegovoj najvećoj širini, prelazeći preko svih granica, a približavajući se čovjeku, njegovom stvarnom potencijalu, njegovoj intelektualnoj širini i duhovnoj dubini- rekao je Kreševljaković te naglasio da će publika imati priliku pogledati 23 predstave iz 17 država i sa 4 kontinenta, uz učešće 500 umjetnika i umjetnica.

Kako je najavljeno, u posebnom fokusu bit će MESS forumi gdje će se razgovarati o društvenim temama u kontekstu predstava koje će publika imati priliku gledati, a neka od pitanja kojima će se Festival baviti na sceni i van nje su diskriminacija, empatija, porodica, granica, etika, odgovornost i ljubav.
Kao inspiracija za vizuelni identitet 58. Festivala MESS uzet je Gian Lorenzo Bernini, italijanski umjetnik koji se smatra za jednog od najznačajnih skulptora 17. stoljeća i najznačajnijeg skulptora baroka.

- U današnjem svijetu, velikim dijelom zahvaljujući digitalizaciji svi su, pa tako i mi otvoreni za sve (i prema svima). Bez obzira na to nečije namjere kako dobre, mogu biti i skrivene, pogrešne, iskrivljene... Bernini je na alegoričan način prikazao spašenu dušu i prokletu dušu. Pitanje koje ovi posteri postavljaju je da li vanjština može biti pravi pokazatelj i onoga što se nalazi unutar čovjeka- stoji u obrazloženju Agencije Fabrika.

Domaćin festivala MESS i ove godine će biti Narodno pozorište Sarajevo. V.d. direktor, Izudin Bajrović, naveo je da će ova institucija na raspolaganje staviti sve vlastite kapacitete kako bi publika mogla uživati u festivalskih sadržajima.

- Festival MESS se treba podržati u onom kvalitetu koji on zaslužuje i ima. Sada kada imamo predstave iz cijelog svijeta, drago nam je da možemo pratiti šta su to novi trendovi u teatrima sa svih kontinenata- kazao je Bajrović.

- SARTR je neki način prirodni partner MESS-a. Ta saradnja nije samo u segmentu festivala nego i u drugim segmentima. Veoma je bitno što imamo priliku pogledati drugačije predstave i MESS je lijep prozor u teatarska dešavanja u svijetu- naglasio je direktor Sarajevskog ratnog teatra, Aleš Kurt.

Podsjećamo, sa centralnom temom “Otvoreni za sve“ predstojeći 58. Internacionalni teatarski festival MESS zvanično će u subotu 29. septembra u Narodnom pozorištu Sarajevo otvoriti istoimena predstava argentinske rediteljice i koreografkinje Constanze Macras.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.