open-navfaktor-logo
search
Bahatost
Biblioteka za slijepe pred zatvaranjem: Uposlenici ostali bez plaća, presuđenog direktora Pleha nije briga
Biblioteka za slijepa i slabovidna lica Bosne i Hercegovine u veoma teškom je stanju i prijeti joj zatvaranje, potvrdili su za Faktor uposlenici ove institucije kulture koja se nalazi u Sarajevu.
04.04.2023. u 08:07
get url
text

VEZANI TEKST - Nedostupnom Sakibu Plehu, direktoru sa lažnom diplomom, otišli smo na vrata: Žalit ću se, ja sam legalista

Kako su istakli, "na računu Biblioteke trenutno je nula KM, plaću nisu primili od decembra prošle godine, ostali su bez zdrastvenog osiguranja, prijeti im isključenje struje, plina, telefona...".

Za sve krive direktora Sakiba Pleha kojeg je Općinski sud u Sarajevu presudio da je "kriv zbog krivotvorene diplome o završenom Pravnom fakultetu u Titogradu (Crna Gora)".

Dakle, "krivotvorenu javnu ispravu upotrijebio je kao pravu, čime je počinio krivično djelo Krivotvorenje isprave iz člana 373. stav 2. u vezi stava 1. KZFBiH".

- Nakon pravosnažne presude 31. oktobra prošle godine direktor Sakib Pleh se vratio na poziciju iako je presuda u vezi s falsifikovanjem diplome Pravnog fakulteta sa kojom se zaposlio i postao direktor u biblioteci. Jednostavno, rekao je da nema Upravnog odbora, pa samim tim nema ko da ga smijeni. Ostali smo bez podrške Ministarstva civilnih poslova BiH krajem prošle godine, mnogi ne žele davati biblioteci podršku, jednostavno ne žele poslovati sa ustanovom na čijem čelu se nalazi čovjek sa jednom tako teškom krivičnom presudom – istakli su uposlenici Biblioteke.

Kažu da su sa presuđenim direktorom Plehom pokušali razgovarati, a kada nisu uspjeli, svoju priču objavili su u medijima krajem decembra prošle godine, međutim, ništa konkretno se nije dogodilo, niti promijenilo. Zapravo, situacija je gora iz dana u dan.

- Uposlenici sami ne mogu tu ništa učiniti. Pokušali smo sa njim razgovarati. Odlučio je bahato ostati na toj poziciji. Njemu su 64 godine, ratni vojni je invalid, ne djeluje da uopće razmišlja o budućnosti Biblioteke. Mi se nalazimo u situaciji da je posljednja plaća koju smo primili bila u decembru, nemamo uplaćen PIO, nemamo uplaćeno zdravstvo, sutra da se neko razboli, ne može se liječiti, teško da možemo nastaviti svoj rad jer pored ovog posla moramo obavljati dodatne poslove popodne i vikendom da bi preživjeli. Ne možemo slijepu osobu vratiti, uskratiti joj pravo na korištenje lektire, na edukaciju, zadovoljavanje kulturnih potreba, ali ne možemo mi više da izdržimo i da radimo pod tim uvjetima – upozoravaju uposlenici Biblioteke.

Napominju da se Pleh ponaša kao da se ništa ne dešava, a na njihovo pitanje o plaći odgovara da "nije dužan da im je osigura, da ako žele rade bez plaće, a ako ne žele, tu im on ne može ništa".

- Prijavio se za sajam knjiga u Skenderiji kao da je u Biblioteci najbolje vrijeme. Dolazi i dva sata provodi u firmi, nema neku incijativu, nema da kaže: "Šta ćemo sad, kako ćemo", sve nas nekako vodi prema gašenju u tišini. Ali, nažalost, nakon svega što se desilo, niko iz vlasti nije reagovao adekvatno, svi se kriju iza nadležnosti bez trunke odgovornosti prema jednoj takvoj ustanovi koja ima prefiks BiH, koja se bavi ljudima sa najtežim oblikom invaliditeta, daje svoje usluge takvim ljudima, koja je prije dolaska Sakiba Pleha bila primjer u regionu kako se radi.

Naš sunovrat je počeo u momentu kada je došao, kao da je došao s ciljem da nas ugasi jer ako se to desi, onda niko od njega neće moći da traži što je uzeo, a što mu ne pripada. Šta će biti sa nama uposlenima, ne znamo, šta će biti sa slijepima, ne znamo, mi smo nemoćni, prava adresa je vlast koja je neko ko sada mora nešto poduzeti – poručili su uposlenici Biblioteke.

Pleh je, tvrde uposlenici, u sudski registar upisan kao direktor bez ograničenja.

- Kako u jednoj javnoj ustanovi su mogli uopće upisati da ima direktor s neograničenom odgovornošću, a samim tim što je javna ustanova njega ograničava Upravni odbor, kojeg nemamo. Sve je to posljedica nepostojanja sistema – zaključili su uposlenici.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.