open-navfaktor-logo
search
Razgovor
Direktor Alihodžić: "Žaba" prestaje biti dio repertoara Kamernog, stvarat ćemo nove kultne predstave
Nakon 15 godina igranja na kartu više, kultna predstava kamernog teatra 55, "Žaba", nastala po tekstu Dubravka Mihanovića, a u režiji Elmira Jukića, zbog emotivnih, ali i tehničkih razloga, prestaje biti dio repertoara Kamernog teatra 55 i odlazi u zasluženu mirovinu, potvrdio je za Faktor direktor Kamernog Senad Alihodžić.
26.11.2023. u 08:43
get url
text

U "Žabi" uz Emira Hadžihafizbegovića, Aleksandra Seksana, Moamera Kasumovića igrao je i sjajni Mirsad Tuka, koji nas je, nažalost, zbog teške bolesti, ove godine napustio. 

- "Žaba" je bila i ostat će jedna od onih predstava koja se nikada ne zaboravlja, a u kojoj su maestralne uloge ostvarili Emir Hadžihafizbegović, Mirsad Tuka, Aleksandar Seksan i Moamer Kasumović. Sa velikim entuzijazmom i energijom idemo dalje, da stvaramo nove kultne predstave, onakve po kakvima je Kamerni uvijek bio priznat i prepoznat - poručio je Alihodžić. 

U arhivi ostaje i film "Žaba" u režiji Elmira Jukića, kojoj igra ista glumačka ekipa kao u predstavi. 

Alihodžić je potvrdio i da Kamerni teatar 55 u decembru počinje sa projektom Dramski studio 55, koji će sarajevskim srednjoškolcima omogućiti da pod stručnim vođstvom dramaturginje Emine Omerović nauče osnove teatra, kako glumačke, tako i sve ostale, umjetničko-tehničke poslove koji čine jedan teatar.

- Proces prijava učesnika je već završen, a odaziv je bio više nego dobar i kapaciteti su popunjeni do posljednjeg mjesta. Ono što je planirano kao kruna ciklusa jeste samostalna predstava koju će polaznici studija napraviti i predstaviti publici Kamernog teatra 55 - istakao je Alihodžić.

Dodaje da nastavljaju i sa festivalom Dani Jurislava Korenića koji ove godine slavi sedmi rođendan.

- Ideja festivala je da na jednom mjestu okupi najbolje kamerne predstave iz regiona, sa fokusom na glumačku kreaciju i da postane "to-go" festival kamernih scena regiona. Ovogodišnji stručni žiri festivala su Darko Cvijetić, Lajla Penjić, Mirvad Kurić. Pored stručnog žirija tu je i predstavnica i članica žirija dnevnog lista Avaz Larisa Sarajlić-Ramović, koja će dodijeliti tradicionalnu Avazovu nagradu za najbolju predstavu.

Ovogodišnji novitet je i nagrada publike za najbolju predstavu po izboru publike. Predstave koje će učestvovati na ovogodišnjim Danima su: "Bilo jednom na Brijunima" autora i reditelja Kokana Mladenovića (Srbija), "Pra(Faust)" Johan Volfgang Getea, u režiji Borisa Liješevića (Srbija), zatim "Perzeide" Emine Kovačević, reditelj: Karmen Obrdalj (BiH),  "Bogovi" autora i reditelja Dalibora Matanića (Hrvatska), te "Usamljeni zapad" Martin McDonagha u režiji Belinde Božičković iz Banja Luke, BiH - kazao je Alihodžić.

Kamerni teatar 55 ujedno nastavlja i sa angažmanom pri regionalnom teatarskom festivalu RUTA, koji će se svoje decembarsko izdanje održati u Beogradu.

- Kraj kalendarske godine, ali i početak sljedeće obilježit će rad na novom projektu reditelja Paola Magelija, "Malograđanska svadba" po tekstu Bertolda Brechta - najavio je Alihodžić. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.