open-navfaktor-logo
search
Priznanje iz Francuske
Direktor Zemaljskog muzeja BiH Mirsad Sijarić proglašen vitezom
Ovo prestižno odlikovanje Sijariću je dodijelila francuska ministrica kulture Françoise Nyssen u povodu treće godišnjice ponovnog otvaranja Zemaljskog muzeja BiH
02.10.2018. u 20:39
get url
text

Direktor Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine Mirsad Sijarić dobitnik je odlikovanja „Vitez iz reda umjetnosti i književnosti“ Republike Francuske, koje mu je večeras na prigodnoj svečanosti u francuskoj rezidenciji u Sarajevu uručio ambasador Republike Francuske u BiH Guillaume Rousson.

Ovo prestižno odlikovanje Sijariću je dodijelila francuska ministrica kulture Françoise Nyssen u povodu treće godišnjice ponovnog otvaranja Zemaljskog muzeja BiH, odnosno za njegov angažman na osiguranju održivog rada jedne od najznačajnijih institucija jugoistočne Evrope.

Ambasador Rousson istaknuo je Sijarićeve zasluge na zaštiti, odbrani i promociji Zemaljskog muzeja BiH i kulturnog naslijeđa općenito.

- Zemaljski muzej BiH čuva neprocjenljivu zbirku, priznatu od strane stručnjaka koji su prošle godine došli iz Muzeja Luvr u Parizu da vide kako mogu pomoći u njegovom očuvanju - kazao je francuski ambasador.

{$galerijaFotografija}

Rousson je podsjetio na historiju ove ustanove, destrukciju tokom minulog rata (1992-1995.), te činjenicu da je Zemaljski muzej BiH bio prisiljen zatvoriti svoja vrata 2012. godine, potcrtavši riješenost donatora i svih koji pružaju pomoć Muzeju da se i nadalje angažiraju na tom planu.

- Na tome radimo. UNESCO, ambasade članice grupe prijatelja Zemaljskog muzeja, Austrija, Sjedinjene Američke Države, Italija, Turska, Ministarstvo civilnih poslova BiH, privatni sektor u BiH i Francuska daju svoj doprinos i u skladu sa vlastitim sredstvima rade na očuvanju i razvoju Zemaljskog muzeja BiH - precizirao je ambasador Rousson.

Direktor Zemaljskog muzeja BiH Mirsad Sijarić iskazao je zadovoljstvo činjenicom da mu je uručeno veliko francusko priznanje koje se dodjeljuje za postignuća u oblasti kulture, naglašavajući kako je to, istovremeno, i priznanje uposlenicima Muzeja koji su sudjelovali u očuvanju zbirki uprkos svim poteškoćama, kao i svima drugima koji su pružili neophodnu podršku.

- Veoma sam zahvalan zato što zemlje s bogatom kulturnom tradicijom prepoznaju važnost Zemaljskog muzeja BiH - kazao je Sijarić uz uvjerenje da podrška ovoj ustanovi ni ubuduće neće izostati.

Inače, Francuska je pružala podršku Zemaljskom muzeju BiH tokom tri godine od njegovog ponovnog otvaranja. Između ostalog, u saradnji sa UNESCO-om, finansirala je obnovu prostorije u kojoj se nalazi Sarajevska hagada, a, također, bila je začetnik partnerstva s Muzejom Louvre, koje ulazi u svoju drugu godinu.

U sklopu "grupe prijatelja Zemaljskog muzeja", neformalne grupe zemalja angažiranih na njegovoj promociji, Francuska radi sa svojim partnerima u pronalaženju rješenja koja će omogućiti razvoj ove istaknute ustanove

Odlikovanje Vitez Reda umjetnosti i književnosti od 1957. godine dodjeljuje francusko Ministarstvo kulture i komunikacija i predstavlja jedno od najviših priznanja koje Francuska dodjeljuje na polju kulture državljanima Francuske, kao i stranim državljanima koji su dali značajan i nemjerljiv doprinos u širenju kulture u cijelom svijetu i svojim angažmanom značajno doprinijeli bogaćenju, kako francuskog, tako i svjetskog kulturnog naslijeđa.

mirsad-sijaric-vitez1.jpg
1 od 3
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.