open-navfaktor-logo
search
Partitokratija u kulturi
Direktorica Muzeja Sarajeva Alma Leka: Moja smjena je politička sa dobro poznatim scenarijem
I Muzej Sarajeva našao se na listi kulturnih institucija čiji Izvještaj o radu i finansijskom poslovanju nije prihvatila Skupština Kantona Sarajevo, zbog čega je smijenjen Upravni odbor, a potom i direktorica Alma Leka. 
12.09.2022. u 18:49
get url
text

- Riječ je o čistoj političkoj smjeni, s dobro poznatim scenarijem, koji je u posljednje vrijeme postao još rigorozniji i gori - nakon što je Upravni odbor Muzeja (koji je prošle godine postavila sadašnja Vlada KS) usvojio Plan i program rada, te pozitivno ocijenio i usvojio Izvještaj o radu Muzeja Sarajeva za 2021., te nakon što je prošao i pozitivno mišljenje Vlade KS, Skupština Kantona Sarajevo, iz političkih razloga, nije usvojila Izvještaj o radu Muzeja Sarajeva.

To znači da Skupština KS nije podržala rad i preporuke Upravnog odbora izabranog u ovom mandatu, odnosno, nisu dali povjerenje sopstvenoj Vladi niti resornom ministarstvu – istakla je Leka.

Dodaje kako je "riječ o klasičnoj i što hitnijoj smjeni stručnih kadrova - direktora, i to pred izbore".

- Općenito, i nažalost, u upravne odbore postavljaju se neadekvatne i nestručne osobe bez prethodnog ozbiljnog iskustva za upravljanje u ovakvim, specifičnim baštinskim i kulturnim ustanovama, kao što su muzejske, s jednim ciljem - smjenom "nepodobnih" direktora, koji ne žele raditi u interesu "političkih elita", već isključivo i za interes i dobrobit institucije i kulture našeg grada u cjelini. Naravno, ovakva politika čestih i političkih smjena, te postavljanje nestručnih kadrova bez upravljačkog iskustva vodi ka daljnjoj degradaciji struke i deprofesionalizaciji – naglašava Leka.

Pojašnjava da je u slučaju Muzeja Sarajeva za "predsjednika v. d. UO postavljeno vojno lice, brigadir u penziji, bez odgovarajuće kvalifikacije i dovoljnog znanja da bude postavljeno u upravljačko tijelo jedne ozbiljne i specifične muzejske institucije, kao što je Muzej Sarajeva". 

- Predsjednik v. d. UO je Bahrudin Kumro, a članovi su: Almira Alibašić, Velid Jerlagić, Adisa Žero i Selma Makaš. Također, prema Uredbi sa zakonskom snagom o ustanovama u upravne i nadzorne odbore ustanove biraju se i članovi iz reda zaposlenika, a u ovom slučaju to nije urađeno, pa bi se moglo reći i da ovaj v. d. UO nije izabran u skladu sa zakonom – tvrdi Leka.

Prema Uredbi sa zakonskom snagom o Ustanovama u članu 25. između ostalog piše: "Jedna trećina članova upravnog odbora, po pravilu, imenuje se iz reda stručnih radnika zaposlenih u ustanovi".

O nelegitimnosti v. d. Upravnog odbora, koji je postavljen 7. jula, a čiji su članovi iz reda vladajuće trojke, obaviješten je Ured za borbu protiv korupcije. Jer Upravni odbor predvođen brigadirom donio je nezakonitu odluku o smjeni Alme Leke, neznajući da direktora smjenjuje Vlada.

Mjesto direktora od dolaska ove Vlade u Muzeju Sarajeva, tvrde iz ove institucije kulture, dodijeljeno je NiP-u, te da je "Vlada sazvala hitnu noćnu sjednicu da je razriješe dužnosti, nakon čega su postavili svog čovjeka".

- Postupanje je u toku po prijavi, prikupljamo dokumentaciju, tražili smo obrazloženje od direktora. U toku je postupak, proces neće dugo trajati, ovisi o vremenu u kojem prikupljamo dokumentaciju. Očekujemo da će do ponedjeljka biti sve završeno – kazao je za Faktor Erduan Kafedžić, šef Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo.

Leka napominje da se miješanju politike u kulturne institucije treba stati u kraj "i boriti se da se ovakve stvari ne dešavaju u budućnosti jer ozbiljno obezvrjeđuju i ugrožavaju rad i dignitet kulturnih ustanova".

- Kad je riječ o radu Muzeja Sarajeva u proteklom periodu, mogu reći da se radi o instituciji koja je u posljednje dvije godine ostvarila značajne rezultate u radu. Na čelo institucije došla sam u njenom najgorem periodu, periodu pandemije COVID-19, kad je institucija bila zatvorena i rad bio veoma otežan. Muzej je u prethodnoj godini uradio mnogo toga - otvorili smo izložbe koje su gostovale i van Sarajeva, pokrenuli nakon 10 godina pauze i časopis Muzeja, koji je jedan od nastarijih muzejskih časopisa u BiH, ostvarili međumuzejsku saradnju sa brojnim institucijama u BiH i van zemlje. Muzej Sarajeva je u suradnji sa UNESCO kancelarijom u Sarajevu uradio i dugo godina čekanu Listu nematerijalne baštine Kantona Sarajeva, a završili smo prvu fazu revitalizacije i turističkog obilježavanja Spomeničkog kompleksa Sarajevskog atentata i tako dalje. Vratili smo i stope Gavrila Principa, rad našeg velikana Voje Dimitrijevića, te markirali mjesto Sarajevskog atentata u duhu povijesne epohe bez ideoloških natruha – podsjeća Leka.

Nažalost, dodaje ona, "radi se o partitokratiji u kulturi u našem gradu i našoj zemlji, koja je u regionu jugoistočne Evrope najpoznatija po ovakvim scenarijima kada su u pitanju smjene direktora i rad ustanova kulture".

- Svjedoci smo, u našoj zemlji i gradu, pojavi sve jačeg utjecaja politike na rad muzeja, te, nažalost, sve većeg interesa politike da ulazi u muzeje i tamo na neki način nalazi prostor u kojem širi utjecaj na građane. Također, sve je evidentnija politička pristrasnost u narativima muzejskih direktora, koja često povezuje miješanje politike s profesionalnim moralom i etikom.

Kao neko ko je cijelu svoju profesionalnu karijeru posvetio radu s muzejskim i baštinskim institucijama i njihovu upravljanju, ne samo u BiH, već i vani - kroz rad i saradnju s vodećim svjetskim muzejskim organizacijama koje se bave upravljanjem u muzejima i koje daju smjernice i preporuke svjetskim vladama za rad i upravljanje muzejima i baštinskim institucijama, mogu samo reći da ovo vodi ka degradaciji i daljnjem stagniranju i propadanju institucija kulture u našem gradu – tvrdi Leka.

VEZANI TEKST - Hadžihafizbegović: Šta je sa Fortinim "poticajnim babom", Sarajevom u raljama KOS-a, čitat ćete o tome

Mišljenja je da su muzeji i kultura, općenito, "iznad stranaka i treba ih osloboditi politike i povećati transparentnost u njihovom radu".

- U našem slučaju radi se o stepenu političke zrelosti, odnosno, nezrelosti jer je nepojmljivo da stranačka politika i stranačka podobnost određuju koji će se kulturni projekti finansirati i na koji način. Nažalost, ovim su mnogi veoma kvalitetni i značajni projekti, lokalni i internacionalni, koji su započeti u Muzeju Sarajeva u ovoj godini prekinuti, a neki se neće ni dovršiti, upravo zbog ove smjene i loših procesa koji su na kulturnoj sceni Sarajeva prisutni posljednjih godina, a koji na ovakav način ometaju i onemogućavaju kvalitetan, transparentan rad i napredovanje kulturnih institucija u našem gradu – zaključila je Leka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.