open-navfaktor-logo
search
Projekti
Dođi i pročitaj: Izložba "Recite Melihi šta je na srcu" govori o emotivnom stanju građana Sarajeva
"Delila diši punim plućima", "Više empatije manje ega", "Nemojte me srkletiti", "Nisam dobro", "Mozak mi je ispran", "Ja sam davno ohladio", "Idemo dalje", "Različitost nas spaja", "I migranti su ljudi", "Budimo ljubav"... samo su neke od stotine poruka sa performativne izložbe "Recite Melihi šta je na srcu", koja je otvorena u Historijskom muzeju BiH.
07.07.2020. u 12:24
get url
text

Njihovi autori su građani Sarajeva, koji su svoje poruke prethodnih 15 dana, kistom i bojama, uz pomoć umjetnice Melihe Teparić, ispisivali na platnima. Pisali su ono što osjećaju, što ih boli, što im smeta, i tako sebi olakšali dušu, a nama pokazali u kakvom emotivnom stanju je grad u kojem živimo.  

Teparić je akterima svog perfomansa omogućila da jezikom umjetnosti progovore o željama, potrebama, strahovima, nadanjima... I uspjela je njihove poruke da stavi pod svjetla reflektora, da ih čuju i vide svi.

A poruke su uglavnom vezane za situaciju u našoj zemlji, sa različitih aspekata, od onih gdje se kritikuje ovo stanje, poruke koje su neki savjeti, ali isto tako ima poruka koje su osobne i nemaju neko značenje vezano za stanje u državi.

Izložba će biti otvorena još sutra, 8. jula. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.