open-navfaktor-logo
search
Milionski projekat
Dvorac u Cazinu uskoro u novom ruhu: Traže se izvođači koji će rekonstruisati najveći nacionalni spomenik u BiH
Poznati dvorac Lothara von Berksa koji se nalazi u Cazinu uskoro bi trebao zasjati u novom ruhu.
28.11.2023. u 07:51
get url
text

Općina Cazin je raspisala tender za nabavku radova rekonstrukcije dvorca Lothara von Berksa u sastavu nacionalnog spomenika Stari grad Ostrožac. Procijenjena vrijednost ugovora je 2.350.948 bez PDV-a, odnosno više od 2,7 miliona KM sa ovim porezom.

Riječ je o otvorenom postupku, a kriterij izbora je najniža cijena. Rok za prijem ponuda je 5. januar 2024. godine, kada će one biti i otvorene. Lothar von Berks, vitez malteškog reda, restaurirao je stari grad Ostrožac i u njemu podigao svoj dvorac, izgrađen u neogotičkom stilu, u koji se, zajedno sa porodicom, nastanio 1902. godine.

-  Na portalu javnih nabavki raspisan je tender za izvođenje radova rekonstrukcije dvorca Lothara von Berksa koji se nalazi u sastavu nacionalnog spomenika Stari grad Ostrožac. Po toj procjeni vrijednost ugovora bez PDV-a je 2,4 miliona eura koji su osigurani sredstvima Vlade Unsko-sanskog kantona i grada Cazina koji su na neki način udruženi. I to je za tu neku inicijalnu fazu rekonstrukcije dvorca. Za sada je urađen glavni projekat koji je uradila licencirana firma, koja se isto tako prijavila na tender glavnog projekta na osnovu kojeg je pribavljena i građevinska dozvola za izvođenje ovih radova. Tako da su na ovaj način ispunjeni svi preduvjeti da bi se krenulo u realizaciju projekta. Na portalu se vidi rok za prijave i rok za otvaranje ponuda koji je ako se ne varam početkom januara. Tako da vjerujem da će biti zainteresiranih firmi, iako ove radove mogu da rade samo licencirane firme kojih ima malo u BiH. Ali vjerujem da će biti zainteresiranih koji će ispuniti uvjete, pronaći mogućnosti da to realiziraju u sklopu sredstava koja su naznačena – kazao je za Faktor Ermin Beganović, direktor JU Centra za kulturu i turizam Cazin, u čijoj je nadležnosti dvorac.

Ističe da već naredne godine možemo očekivati najveći rekonstrukcijski zahvat na samom Starom gradu Ostrožac.

- Sami objekat  je nastao kroz tri epohe – srednjovjekovni dio, zatim osmanski dio koji podrazumijeva proširenje na okolne bedeme, a najnoviji dio predstavlja dvorac koji je napravljen početkom 20 stoljeća. To je jedini dvorac izgrađen u BiH, dvorac neogotičkog stila – ističe Beganović.

Iznos od 2,4 miliona KM, dodaje, bit će dovoljan za rekonstrukciju jednog dijela dvorca, te da "kompletna rekonstrukcija zahtijeva mnogo više stredstava".

- Mislim da su procjene iz 2018. godine bile oko 6 do 8 miliona KM, što je sada sigurno više. Vjerujem da je taj iznos značajno porastao s obzirom na to da je sve poskupjelo. U ovoj fazi uradit će se rekonstrukcija krovišta kako bi se spriječilo dalje urušavanje dvorca. Također, cilj je u prvoj fazi rekonstruisati i međuspratne konstrukcije koje su u potpunosti propale. Dvorac je najveći nacionalni spomenik u BiH – ustvrdio je Beganović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.