open-navfaktor-logo
search
Upozorenje profesora
Edin Bujak: Metal detektori prijetnja su našem bogatom naslijeđu, koje onda postaje predmet ilegalne trgovine
Bosna i Hercegovina nije dovoljno arheološki istražena, uglavnom zbog nedostatka finansijskih sredstava, i to je, uz pojavu društvenih mreža, polučilo brojne znatiželjnike - samouke istraživače, koji, iako nisu iz struke, istražuju, a onda svoja saznanja dijele na društvenim mrežama – najčešće u obliku videozapisa na Youtubeu.
26.02.2023. u 08:18
get url
text

Tako je nedavno na Youtubeu objavljen video naslovljen: "Tražio zlato, a pronašao drevni grad". I zaista, ako pogledate video, uvjerit ćete se da na lokalitetu koji spominju, Kopčić kod Bugojna, postoje kamene zidine koje su proizvod ljudskog djelovanja.

Važno je napomenuti da su na ovom području ranije provedena arheološka istraživanja. Pronađena je rimska utvrda podignuta na prvobitnoj historijskoj gradini, od čega su sačuvani ostaci zidina. Da li su te zidine iste kao i zidine iz videozapisa sa Youtubea, nije poznato, jer autori videa nisu snimili niti jedno obilježje koje bi objasnilo da se radi o istraženom arheološkom nalazištu, kako je to inače praksa.

Odgovor smo zatražili od Edina Bujaka, profesora sa Filozofskog fakulteta u Sarajevu, Odsjek za arheologiju.

- Nažalost, ovo je samo još jedan primjer uništavanja kulturno-historijskog naslijeđa Bosne i Hercegovine. Nije pitanje da li je neki arheološki lokalitet poznat javnosti ili ne, ovdje se radi o nedozvoljenoj upotrebi metal detektora. Time je nepovratno oštećen ili uništen arheološki kontekst same lokacije, a pokretno materijalno naslijeđe na ovaj način biva predmetom ilegalne trgovine - ili u zemlji ili u inostranstvu. Zakon je jasan i zabranjuje ovakve aktivnosti. Danas u BiH metal detektori predstavljaju možda i najveću prijetnju za naše bogato naslijeđe, a broj "detektoraša" je u stalnom porastu - upozorio je Bujak.

Pojašnjava da na osnovu snimka se jasno može zaključiti da se radi o interesantnoj i značajnoj lokaciji koja i nije tako nepoznata.

- Najvjerovatnije je riječ o višeslojnom lokalitetu kakvih ima dosta u BiH. Tako je i ovdje izgleda na prahistorijskoj gradini podignut kasnoantički refugij i/ili srednjovjekovna utvrda. Za sve preciznije odrednice potrebno je provesti ozbiljnija terenska istraživanja. Ponovo naglašavam, snimak poput ovoga dodatno je ugrozio lokalitet. Bojim se da je to samo pozivnica drugim ilegalnim tragačima za blagom da nastave uništavati i pljačkati i ovaj i druge lokalitete - kaže Bujak.

Inače, Bugojno je kroz historiju bilo mjesto susreta civilizacija. Istražena arheološka nalazišta govore o kontinuitetu života na ovim prostorima od bronzanog i mlađeg željeznog doba, o boravku Ilirskog plemena Sardeata, provalama Avara i Kelta, te postojanju utvrđenog rimskog municpija Ad Matricem.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.