open-navfaktor-logo
search
Emotivna ispovijest
Edin Hasanović, glumac oscarima nagrađenog filma: Hoću mir, hoću konačno da sahranim babine kosti
Svaki dan mislim na mog oca - napisao je bosanskohercegovački glumac Edin Hasanović u emotivnoj poruci na svom Instagram profilu, a u kojoj je progovorio o svom ocu ubijenom na današnji dan 1992. godine.  
01.06.2023. u 15:10
get url
text

Kao dijete, Hasanović je izbjegao u Njemačku, gdje je izgradio impresivnu karijeru, a za posmrtnim ostacima oca, kako je naglasio, i dalje traga.

Rođen je 1992. godine kod Klise u Zvorniku. Pripadnici Vojske Republike Srpske su tada u nepoznatom pravcu odveli blizu 700 muškaraca, a za posmrtnim ostacima više od 200 njih se još uvijek traga ili se vode kao nestali. Među njima su Edinov otac i njegova dva brata.

Edin Hasanović/Instagram

- Jednom godišnje ovdje javno. Ponovo i ponovo. Da se zločin i žrtve nikada ne zaborave. Da se zna o vjerovatno bolnoj smrti moga oca. Još godina i onda imam baš toliko godina koliko je on imao toga dana. Kada su četnici 1. juna upali u naše selo i 750 muškaraca natjerali u kamione i od tada niko od njih nije više nikada viđen živ. Mnogi od njih nisu ni mrtvi pronađeni. Među njima tri brata. Jedan od njih moj babo - napisao je Hasanović. 

Ističe da mu je najveća želja da jednog dana pročita očevo ime na mezaru. 

- Ne želim da budem stariji nego što što je on mogao da bude kada jednog dana sahranim njegove kosti i konačno zauvijek znam gdje je on. Hoću konačno mir. Hoću da on konačno miruje. Moja nada je jaka kao njegova, onda, onog dana, da ponovo vidi svoje novorođenče i gleda ga kako odrasta - napisao je Hasanović. 

Podsjetimo, Hasanović je protekle godine dospio u fokus javnosti nakon što je film u kojem glumi, "All Quiet on the Western Front", osvojio četiri Oscara, a svojevremeno je govorio o svom porijeklu i životnoj priči koja ga je od Zvornika dovela do Njemačke.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.