open-navfaktor-logo
search
Teatarska magija
Evo šta možete gledati besplatno: Predstave u martu u novom ruhu Narodnog pozorišta u Mostaru
Nakon kraće pauze koja je uslijedila zbog radova na rekonstrukciji sale na Velikoj sceni NPM-a, u martu ljubitelje pozorišne umjetnosti očekuju izvedbe u potpuno novom ruhu Narodnog pozorišta u Mostaru.
29.02.2024. u 16:55
get url
text

Na samom početku mjeseca marta predstava "Perzeide" autorice Emine Kovačević-Podgorčević, u režiji Karmen Obrdalj, gostovat će u još dva bosanskohercegovačka grada, tačnije u Tuzli i Srebreniku.

U Narodnom pozorištu Tuzla predstava će biti odigrana u subotu, 2. marta sa početkom u 19.30 sati, dok će u nedjelju, 3. marta predstava biti izvedena u Centru za kulturu i informisanje Srebrenik sa početkom u 19 sati. Izvedba predstave "Perzeide" odvija se u sklopu saradnje sa UN Women u Bosni i Hercegovini, a uz podršku Švedske. Ulaz na predstavu besplatan.

Predstava "Perzeide" bavi se kompleksnim problemom bračnog nasilja i nasilja nad ženama, kroz nježnu priču o ženskom prijateljstvu. U predstavi igraju: Gordana Boban, Fatima Kazazić Obad i Saša Oručević.

Povodom obilježavanja 8. marta, Međunarodnog dana žena, Narodno pozorište u Mostaru poklanja publici izvedbu komedije "Ne igraj na Engleze" autora Vladimira Đurđevića, u režiji Emira Spahića koja će biti odigrana sa početkom u 20 sati.

Predstava na zanimljiv, ozbiljan, ironičan i duhovit način govori o jednom od gorućih problema bh. društva – kockanju i ovisnosti o klađenju. Trojica najboljih prijatelja iz djetinjstva – Paun, Piksi i Bule – čekaju ishod jedne utakmice koja ih dijeli od željenog dobitka, a na koju su se sva trojica različito kladila. Od tog jednog rezultata njih trojica očekuju rješenje svih svojih problema. Drži ih zajednička ovisnost i iluzija kako jedan dobitak sve rješava, kako zadovoljstvo jednog dobitka poništava sva životna nezadovoljstva, kako taj jedan pogodak briše sve promašaje. U tom iščekivanju oni otkrivaju sve svoje strahove i nade, na vidjelo izlaze njihove mračne tajne, njihove nade i snovi o sreći...

U predstavi igraju: Emir Spahić, Ivan Skoko i Emir Sejfić. Ulaz na predstavu besplatan.

Na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Mostaru u petak, 15. marta u 20 sati, na rasporedu je zanimljiva i poučna predstava "Bilo jednom..." autora i režisera Jasmina Krpe, prema tekstu Miloša Radovića. Predstava "Bilo jednom" je o životu koji nas uhvati na prepad, dok smo bili mladi. Pokaže nam stotine puteva, prepusti vremenu, a mi onda lutamo tim putevima nekada zalutamo, a nekada se vratimo. O trenutku kada se pogledamo u ogledalo i zapitamo ko je taj čovjek i kako smo postali to što smo danas i šta nam je to vrijeme neprimjetno napravilo. Pokušavamo naći onog davnog sebe u tom licu preko puta. Sjetimo se šta smo sve sanjali, planirali... 

U predstavi igraju Ajla Hamzić i Emir Sejfić. Cijena ulaznice iznosi 10 KM, sa popustom za učenike, studente i penzionere 5 KM.

Na maloj sceni "Studio 64" Narodnog pozorišta u Mostaru, u petak, 22. marta na repertoaru je predstava "Alfa Beta" Edwarda Anthonya Whiteheada, u režiji Saše Oručevića. "Alfa Beta" je zanimljiva, dinamična i univerzalna priča o ljudskoj otuđenosti, otuđenosti od sebe i od drugih. Priča o dubokim intimnih strahovima oslikanim u likovima bračnih partnera koji proživljavaju vlastite krize izbora i odluka koje oblikuju njihove živote. Propitujući smisao braka, likovi dovode pod znak pitanja i uvriježene vrijednosti koje su uz brak vezane, i postavljaju pitanje da li su naša očekivanja prevarena?

U predstavi igraju Fatima Kazazić Obad i Saša Oručević. Cijena ulaznice iznosi 10 KM, sa popustom za učenike, studente i penzionere 5 KM, saopćili su iz NP Mostar.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.