open-navfaktor-logo
search
Zajednički stav
Federalno ministarstvo kulture i Fondacija za kinematografiju traže povećanje budžeta za proizvodnju filmova
Federalna ministrica kulture i sporta Zora Dujmović, i predsjednik Upravnog odbora Fondacije za kinematografiju Sarajevo Antonio Beus na jučerašnjem sastanku dogovorili su inicijativu prema Vladi Federacije BiH za povećanje budžeta Fondacije za kinematografiju Sarajevo.    
15.04.2021. u 08:19
get url
text

Beus je upoznao ministricu sa, trenutno izuzetno teškom situacijom BH kinematografije i svim problemima sa kojima se Upravni odbor Fondacije susreće u radu u doba pandemije koronavirusa, te joj prenio sve informacije koje je primio od korisnika fondacije na sastancima održanim u proteklom periodu.

- Već duži vremenski period BH kinematografija, iako je jedna od najuspješnijih u regiji i Evropi, zbog minimalnih ulaganja države doživljava sistematsku devastaciju a sve što je drži u životu je sposobnost talentiranih pojedinaca i producentskih kuća. Gospodin Beus je ministricu Dujmović upoznao i sa dosadašnjim aktivnostima novog Upravog odbora i svim projektima koji su pokrenuti u proteklom periodu, a to se posebno odnosi na aktivnosti vezane za ovogodišnji konkurs za dodjelu sredstava Fondacije koji će biti raspisan u toku aprila - istakli su iz Fondacije. 

Shodno situaciji po pitanju trenutno odobrenog budžeta za 2021.godinu, koji je najmanji od početka postojanja Fondacije iznesen je zajednički stav da se čim je prije moguće uputi zvanični zahtjev prema Vladi Federacije BiH u svrhu vraćanja budžeta na planirani iznos iz 2020.godine prije pandemije koronavirusa. Fondacija će uputiti zvanični zahtjev ministarstvu, a ministarstvo će, uz zvaničnu pismenu podršku zahtjevu, proslijediti na Vladu Federacije BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.