open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Festival Kamernog teatra 55: U subotu počinju "Dani Jurislava Korenića", na repertoaru pet predstava
Festival Kamernog teatra 55 "Dani Jurislava Korenića", počinje 16. decembra predstavom "Bilo jednom na Brijunima", reditelja Kokana Mladenovića.
13.12.2023. u 20:08
get url
text

Publiku do 22. decembra čeka pet predstava regionalne i domaće produkcije: "Bilo jednom na Brijunima", Kokana Mladenovića, "(Pra)faust", Borisa Liješevića, "Perzeide", Karmen Obrdalj, "Bogovi", Dalibora Matanića i "Usamljeni zapad" Belinde Božičković.

Ovogodišnja novina uključuje edukativne radionice za studente glume pod vodstvom Kokana Mladenovića, a pet studenata iz Beograda i osam iz Bosne i Hercegovine, imat će priliku učiti o fenomenologiji glume i pozorišta, te neprikosnovenoj interakciji između glumaca i publike.

Također, Kamerni teatar 55 će u okviru festivala lansirati video kanal/podcast pod nazivom Studio 55, gdje će razgovarati s nekim od najpoznatijih glumaca regije.

Posebni gosti sedmog festivala su: Mirjana Karanović, Svetozar Cvetković, Branislav Bane Trifunović, Tihana Lazović, Ivan Marić, Gordana Boban, zajedno sa rediteljima poput Kokana Mladenovića, Borisa Liješevića, Dalibora Matanića i drugih zaljubljenika u pozorište.

Kada je riječ o takmičarskom dijelu, žiri u sastavu Darko Cvijetić, Mirvad Kurić i Lajla Kaikčija odabrat će najbolje, a to je nagrada za najboljeg glumca i najbolju glumicu, nagrada za najboljeg mladog glumca i mladu glumicu, nagrada za najbolju predstavu.

Osim toga, novitet ove godine je da će i publika imati riječ, nakon gledanja, odabrat će najbolju predstavu.

- S obzirom na to da festivali nisu samo predstave, radionice i nagrade, istinska želja nam je da svi zajedno iskoristimo ovo vrijeme kroz inspirativne razgovore, druženja i razmjenu kreativnih ideja i mišljenja – poručio je Alihodžić .

Kruna festivala je predstava u čast pobjednika festivala "Sjećaš li se Doli bel"  Abdulaha Sidrana, u režiji Kokana Mladenovića.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.