open-navfaktor-logo
search
Sramota
Gavrić upozorava: Spomenik kralju Tvrtku I stoji ispred ljevaonice pored puta gdje nema ni ograde ni nadzora
Sudbina spomenika kralju Tvrtku I Kotromaniću, autora Stijepe Gavrića, sve više poprima obrise sudbine običnog bosanskog čovjeka.
09.06.2023. u 07:47
get url
text

Dok se nadležne vlasti u Kantonu Sarajevo pokušavaju dogovoriti gdje će mu trajno naći dom, kralj daleko od bh. prijestolnice, na putu između Gradačca i Orašja, u mjestu Donja Tramošnica, već mjesecima stoji ispred ljevaonice u kojoj je i nastajao.

- Kralja sam tu modelirao, tu je izliven i sada stoji ispred livnice i čeka da se glavešine dogovore – kaže Gavrić.

Situacija sa kraljom mu teško pada, posebno jer se nikakvo rješenje i dalje ne nazire, a prema informacijama koje je dobio u Gradskoj upravi, "neće se ništa promijeniti do jeseni". A pitanje je da li će i tada.

- Kralj stoji pored puta, nema tu nikakve ograde ili nadzora. Upozoravao sam Gradsku upravu i pisao pismo gradonačelnici. Nisu mi još isplatili ni posljednju ratu jer to podrazumijeva montiranje spomenika, ali, evo, nije do mene. Ja ne mogu čuvati kralja dok se oni dogovore, niti mogu preuzeti odgovornost ako mu se nešto dogodi. Ne mogu preuzeti krivicu jer sam ja svoj dio posla na vrijeme uradio – ističe Gavrić.

Poručuje da ako kralj neće biti u užem gradskom jezgru, tačnije u parku iza zgrade Predsjedništva BiH, onda ga nema smisla ni postavljati.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.