open-navfaktor-logo
search
Sjeverna Makedonija
Grafike Mersada Berbera izložene u najstarijoj skopskoj galeriji "El Greco"
Glavni grad Sjeverne Makedonije Skoplje nova je adresa gdje su predstavljena djela našeg slikarskog velikana Mersada Berbera.
03.12.2021. u 22:25
get url
text

Nakon izložbi u Turskoj koje su organizirane uz podršku tamošnjeg Ministarstva za kulturu i turizam, i nova postavka je, kako to dolikuje, organizirana na državnom nivou. Izložba je otvorena u kultnoj galeriji "El Greco".

- U saradnji Mersad Berber Fondacije, najstarije skopske galerije "El Greco" i Ministarstva Kulture Sjeverne Makedonije otvorena je izložba grafika slikara Mersada Berbera. Otvorenje izložbe je održano 30. novembra, a posjetioci će je moći pogledati do 20. decembra – kazala je za Faktor Ira Berber, članica uprave Fondacije "Mersad Berber".

Berber se davno upisao među najpoznatije i najtraženije savremene svjetske umjetnike, a njegovi radovi su sastavni dio brojnih javnih i privatnih zbirki kao i muzeja u čitavom svijetu. Tate Gallery u Londonu je 1984. godine otkupila njegov rad čime ga je neupitno svrstala rame uz rame svih velikana okupljenih u ovom najprestižnijem svjetskom muzeju.

{$galerijaFotografija}

berber-skoplje.jpg
1 od 8
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.