open-navfaktor-logo
search
Ismet Ovčina, direktor NUBBiH-a
Granatiranje Vijećnice je bio kulturocid
Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH (NUBBiH) ove godine obilježava 73 godine rada i 26. godina od njenog stradanja u Vijećnici. 
24.08.2018. u 12:28
get url
text

- Na sutrašnji dan, po cijeloj zgradi, padali su zapaljivi projektili. Unutrašnjost Vijećnice je potpuno uništena u požaru koji je uslijedio nakon granatiranja. Nadljudskim naporima vatrogasaca, zaposlenika NUBBiH-a I građana Sarajeva, spašeno je što se spasiti moglo- istakao je direktor NUBBiH Ismet Ovčina u izlaganju na današnjem obilježavanju ovog tužnog jubileja, kako ga je I sam nazvao.

Granatiranje Vijećnice od maja 1992. godine, koja je nekada bila sjedište NUBBiH-a, nazvao je kulturocidom, bibliocidom ili knjigocidom, jer je uništeno blizu 90 posto tadašnjeg bibliotečkog fonda, odnosno oko 2 miliona bibliotečkih jedinica.

- Obnova Vijećnice trajala duže od jednog desetljeća a otvorena je prije četiri godine, međutim Nacionalna i univerzitetska biblioteka nije useljena u svoj nekadašnji dom, iako je u važećim zemljišno-knjižnim dokumentima jedini legalni korisnik objekta Vijećnica. Nismo dobili ni neki drugi odgovarajući prostor za rad, dostojan značaja ove institucije. Zbog toga smo u junu 2014. godine pokrenuli sudski spor u Sarajevu, a neriješen status otežava rad NUB-a BiH – podcrtao je Ovčina.

Bibliotekari su uspjeli spasiti desetak procenata knjižnog fonda, koji čini osnovu današnje Biblioteke. Spašeni su najdragocijeniji primjerci bh. riznice, rukopisi, inkunabule, rariteti, grafička i kartografska zbirka...

Republika Austrija je jedna od zemalja koja je finansirala obnovu Vijećnice.

- Vijećnica je simbol BiH, naljepša zgrada u Sarajevu, a na svoj način je spoj Austrije i Bosne i Hercegovine. Smatram da Vijećnica treba da služi javnosti, da se ovdje organizuju javni događaji. Mi smo organizovali nekoliko događaja u Vijećnici, nacionalni praznik naše zemlje i austrijski bal- rekao je abmasador Austrije u BiH, Martin Pammer.

U okviru programa obilježavanja granatiranja Vijećnice predstavljena je knjiga “Kulturnohistorijska zaostavština Mehmed-bega Kapetanovića Ljubušaka”, a otvorena je I izložba “Leptiri od pepela” Šemse Gavrankapetanović, na čijim djelima su vječno sačuvane  stranice knjiga koje je uspjela spasiti dok je zgrada gorilla. 

Gradnja Vijećnice je započela 1892. godine, a završena 1894. Obnova Vijećnice je počela 1996. a završena 2014. godine. Simbolično je otvorena 9. maja, na Dan Evrope i Dan pobjede nad fašizmom. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.