open-navfaktor-logo
search
Posthumno
Graz proslavio 71. rođendan Dževada Karahasana: Puna sala govori koliko je bio poštovan i voljen
Grupa austrijskih intelektualaca, sinoć je u Grazu, u biblioteci Literaturhaus, organizirala književno veče u čast akademiku, književniku, esejisti, profesoru i njihovom prijatelju Dževadu Karahasanu, kako bi proslavili njegov 71. rođendan.
25.01.2024. u 21:03
get url
text

Karahasan je rođen 25. januara u Duvnu, današnjem Tomislavgradu, a živio je i stvarao na relaciji Sarajevo - Graz. 

Njegove austrijske kolege i prijatelji: Markus Jaroschka, Klaus Kastberger, Katharina Raabe, Stefan Winkler, Wolfgang Benedek nisu ga zaboravili, a na književnoj večeri pridružio im se i Karahasanov prijatelj i kolega iz Sarajeva, profesor sa Filozofskog fakulteta u Sarajevu, Vahidin Preljević. 

- Danas bi naš Dževad proslavio 71. rođendan. Bilo je impresivno i dirljivo sinoć u Literaturhaus Graz na književnoj večeri posvećenoj Karahasanu. Sala ispunjena do posljednjeg mjesta. Graz je dostojanstveno obilježio rođendan svog sugrađanina, bosanskohercegovačkog i evropskog književnog velikana - napisao je Preljević u objavi na svom Facebook profilu. 

Na književnoj večeri prikazan je i 15 - minutni film o Karahasanu autora Stefana Winka. 

- Dževad Karahasan, veliki romansijer, dramatičar i esejist, koji je boravio u Sarajevu i Grazu, preminuo je 19. maja 2023. Dana 25. januara proslavio bi 71. rođendan. Uzimamo ovo kao priliku da u razgovoru sa ashabima odamo počast Dževadu Karahasanu i njegovoj književnosti - napisali su organizatori u najavi događaja. 

U prepunoj dvorani Literaturhaus Graz biblioteke, sa više od dvije stotine ljubitelja djela Dževada Karahasana, prisustvovali su i predstavnici Bosanskog akademskog društva u Austriji, čiji je on bio prvi predsjednik. Jedno od interesantnih pitanja bilo je: čiji je on književnik: bosanski, austrijski, njemački...?

Ubrzo je na to pitanje dat i odgovor: Kao i kod svih velikih književnika, Dževadovo djelo pripada svjetskoj književnosti.

Karahasan je bio jedan od najboljih sinova Bosne i Hercegovine, a iako je imao naklonjenost svijeta, posebno Austrije i Njemačke, uvijek je za sebe govorio da je prvo Bosanac i Hercegovac, bosanski pisac, književnik, profesor. A bio je iznad svega čovjek plemenite duše, iskrenih i čistih namjera, dobronamjeran prema svakom živom biću, iscjeliteljskih riječi koje su prevedene na čak 20 svjetskih jezika.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Literaturhaus Graz (@literaturhaus_graz)

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.