open-navfaktor-logo
search
Predsjednik
Hajdarević: Društvo pisaca je organizacija na državnom nivou, a nema svoje prostorije
Na danas održanoj sjednici Skupštine Društva pisaca u BiH za predsjednika je reizabran književnik Hadžem Hajdarević, a za potpredsjednicu Društa izglasana je Jagoda Iličič.
15.04.2023. u 17:32
get url
text

Također su izabrani članovi Upravnog odbora, te je potvrđen prijem novh članova Društva pisaca.

Tokom Skupštine bilo je riječi o brojnim poteškoćama sa kojima se Društvo pisaca u BiH susreće.

Jedan od osnovnih problema Društva je, kako je rečeno, neriješen status zgrade u kojoj je Društvo pisaca djelovalao, kao i njeno stanje u kojem se nalazi.

Istaknuto je da ova organizacija nema svoje prikladne prostorije gdje bi se održavali redovni sastanci i planirale redovne aktivnosti Društva.

- Dom pisaca u Krančevićevoj ulici je, nažalost, u potpuno neupotrebljivom stanju. Sve je u toj nekadašnjoj zgradi devastirano i opustošeno. Raniji korisnici (preduzeće koje je držalo restoran) čak su izvalili radijatore i drugu instalaciju. Nismo se mogli ni pobuniti jer nemamo nikakve 'papire' o vlasništvu, niti imamo finansijskih sredstava da nešto bude pokrenuto u cilju sređivanja tog prostora... Pošto zgrada Doma pisaca pripada nečemu što se zove "državom imovinom", pitanje je kad ćemo i hoćemo li ikada i ikako u postojećim bosanskohercegovačkim političkim kolopletima riješiti pitanje da se Dom pisaca vrati Društvu pisaca Bosne i Hercegovine. To je jedno od naših najtraumatičnijih pitanja - istaknuto je, između ostalog, na sjednici Skupštine Društva pisaca u BiH.

Govoreći o nekim osnovnim ciljevima koji su pred Društvom, Hajdarević je u izjavi za Fenu kazao de se Društvo pisaca mora odlučnije pozicionirati u društvu u kojem živi.

- Ono što nas onespokojava to je vrlo loš odnos drištvene zajednice, svih nivoa vlasti. I sve zavisi od toga da nešto Društvo pisaca dobije, da je to privatno, lično, a ne od sistema - kazao je Hajdarević.

On je naglasio da Društvo pisaca u narednom periodu mora poraditi na tome da se što intezivnije pozicionira u postojećem društvu, da nekako odlučnije kaže šta mu nedostaje, da istakne sve pobleme i da traži ono što mu pripada.

-Mislim da je Drušrvo pisaca Bosne i Hercegovine jedina organizacija na nekom državnom novou koja se bavi organiziranjem pisaca, a da nema svoje prostorije - istaknuo je Hajdarević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.