open-navfaktor-logo
search
Edukativna platforma
Historijski muzej BiH: "Religioskop" - 100 online priča o doprinosu četiri monoteističke religije razvoju Bosne i Hercegovine
Historijski muzeja BiH u Sarajevu pokrenuo je edukativnu platformu "Religioskop" koja ima za cilj promovisati obrazovanje i vjersko naslijeđe BiH.
11.11.2020. u 15:09
get url
text

"Religioskop" je digitalna platforma namijenjena prvenstveno mladim ljudima, ali i svima onima koji žele saznati više o kulturno-historijskom naslijeđu četiri monoteističke religije na području Bosne i Hercegovine i njihovom doprinosu razvoju bosanskohercegovačkog društva.

Kreiranjem digitalne platforme Historijski Muzej BiH omogućio je vjerskom naslijeđu BiH koje se čuva u lokalnim muzejima i drugim baštinskim institucijama online pristup te time na jedan svojstven način sjedinio digitalnu tehnologiju sa bh. kulturom i obrazovanjem.

- Dobili smo sjajnu priliku da napravimo i ponudimo javnosti nešto novo i drugačije, zakoračivši u dvije dotad manje nam poznate sfere, vjersko naslijeđe, kojim se Historijski muzej BiH rijetko bavio, te digitalne tehnologije koje nam također dosad nisu bile toliko bliske. Na tom putu promišljanja, prikupljanja i učenja, jedna od najvažnijih etapa je bila saradnja sa 18 muzejskih i drugih baštinskih institucija iz Bosne i Hercegovine, čija je pomoć i podrška bila profesionalna i nesebična. Rezultat višemjesečnog rada je edukativna platforma koja ujedno predstavlja finalni proizvod ali i početnu osnovu za razvoj novih sadržaja i aktivnosti kad je u pitanju obrazovanje. Muzej je razvojem "Religioskop"a pokazao koliko muzeji mogu biti odlična podrška obrazovnom procesu, a istovremeno mogu koristi cijeloj zajednici, što je u potpunosti u skladu s našom misijom – izjavila je Elma Hašimbegović, urednica Religioskopa i direktorica Historijskog muzeja BIH.

Digitalna platforma "Religioskop", sastoji se od 100 priča o doprinosu četiri monoteističke religije razvoju Bosne i Hercegovine.

- Sa svojim konceptom stotinu priča o kulturno-historijskom naslijeđu vjerskih zajednica u Bosni i Hercegovini, "Religioskop" predstavlja sjajan repozitorij koji svoju primjenu može pronaći i u nastavi. Autentičnost i naučna utemeljenost svake ispričane priče nisu prepreka u pristupu mladim ljudima s obzirom na originalan i zanimljiv izričaj svakog teksta uz mnoštvo zanimljivosti, primjera iz svakodnevnice, ali i digitalno pakiranje prijemčivo upravo generacijama novog informacijskog doba. Nastavnicima ova platforma može biti sjajan alat za pripremu nastave, a učenicima korisno polazište za samostalna istraživanja - istakla je Melisa Forić, savjetnica za pedagoške standarde.

U sklopu promocije, na Facebook stranici Historijskog muzeja BiH, bit će održano online takmičenje za mlade, pojedince ali i grupe (škole ili razrede), sa područja cijele Bosne i Hercegovine. Zadatak će biti istraživanje platforme "Religioskop", na način da se odgovori na zadana pitanja pronađu upravo u nekoj od 100 pripremljenih priča o bogatoj kulturnoj baštini Bosne i Hercegovine.

Promocija digitalne platforme "Religioskop" tokom mjeseca novembra planirana je još i u Mostaru i Banja Luci, a na ovom linku možete pogledati kako izgleda i šta nudi. 

Projekat "Religioskop" se realizuje zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.