open-navfaktor-logo
search
Vrijedna postavka
Historijski muzej: Ko je napisao scenarij za prvi bh. film, kada je otvoreno prvo kino?
U Historijskom muzeju BiH od sutra će publika imati priliku pogledati izložbu "Svakoga dana u svakom pogledu sve više napredujem(o)?", koja je zapravo pregled bosanskohercegovačke kinematografija od 1947. do 1992. godine.
05.05.2021. u 21:01
get url
text

Otvaranje izložbe planirano je za 18 sati, a u organizaciji pored Historijskog muzeja je i Filmski centar Sarajevo.

- Ova izložba je nastala iz potrebe da se ukaže na bogato filmsko naslijeđe Bosne i Hercegovine, u isti mah prisutno i nepoznato u popularnoj kulturi. Filmsko naslijeđe je oblikovano specifičnostima stvaralačkog procesa iz kojeg nastaje, ovisi o ljudima koji su ga svojim radom artikulisali, priča o filmovima, ali i od priča koju filmovi pripovijedaju. Izložba nastoji odmotati bosanskohercegovačku filmsku traku, predstaviti filmske stvaratelje i djelatnike Bosne i Hercegovine kroz historiju i potaknuti promišljanje o kompleksnosti i izazovima stvaranja filma - prikazujući svijet i život filma "iza scene" - kazali su iz Historijskog muzeja BiH.

Okosnicu izložbe čini naslijeđe tri producentske kuće: "Bosna film", "Studio film" i "Sutjeska film".

Vremenski, izložba pokriva početke organizirane proizvodnje filma u Bosni i Hercegovini 1947. godine osnivanjem prve produkcijske kuće "Bosna film", preko permutacija u organizaciji filmske produkcije osnivanjem "Studio" i "Sutjeska filma", do devedesetih godina i početka rata 1992-1995.

Izložba će odgovoriti i na pitanja: Ko su bili pioniri i akteri bosanskohercegovačkog filma? U kojim okolnostima se prave filmovi u Bosni i Hercegovini? Koje teme obrađuju filmski stvaraoci? Kako nastaje film?

- Ovo je ujedno prvi korak u osnivanju i razvoju budućeg muzeja filma Bosne i Hercegovine - naglasili su iz Historijskog muzeja BiH.

Crtice iz (pra)historije bosanskohercegovačkog filma

Da li ste znali...?

- da je 27. jula 1897. godine održana prva filmska projekcija u Sarajevu.
- da je prvo stalno kino u Sarajevu otvoreno 1907. godine: Edison Amerikan Bioskop.
- da je Hrvatsko društvo "Napredak" svečano otvorilo svoj dom 28. septembra 1913. godine. Otvorenje je zabilježeno filmskom kamerom prvog domaćeg snimatelja Antuna Valića. Tada dvadesetogodišnji Valić je godinu  ranije izučio kinooperaterski zanat i položio ispit u Beču.

Sto za montažu korišten u filmskom studiju "Jagomir"

- da je 1943. godine osnovana prva partizanska filmska ekipa. Njeni članovi su za kratko vrijeme snimili dosta materijala, kojeg je u diplomatsku misiju ponio Ivo Lola Ribar. Prilikom polijetanja je napadnut avion i uništeni su snimci, a Ivo Lola Ribar je ubijen.

- da je scenarij za prvi bosanskohercegovački igrani film pod nazivom "Major Bauk" napisao književnik Branko Ćopić.

- da je Vesna Ljubić prva bh. rediteljica koja je snimila film "Prkosna delta". 

- da je u Sarajevu postojao filmski studio Jagomir u kojem su nastali bosanskohercegovački filmovi.

Sa snimanja filma "Major Bauk": pisac Branko Ćopić, kompozitor Fran Lhotka i režiser Nikola Popović (1951)

Otvorenje izložbe će se odvijati prema protokolu koji poštuje zadate epidemiološke mjere.

Vesna Ljbić sa ekipom filma "Prkosna delta"

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.