open-navfaktor-logo
search
Program
Institut "Yunus Emre" u Sarajevu nizom aktivnosti obilježava deceniju rada
Institut deset godina širom Bosne i Hercegovine organizira programe i aktivnosti upoznavanja turske kulture i jezika te predstavlja svojevrsni most između naroda dvije zemlje
15.10.2019. u 14:49
get url
text

Institut "Yunus Emre" u Sarajevu, koji je prvi centar Instituta ”Yunus Emre” (YEE) otvoren izvan granica Turske, nizom aktivnosti obilježit će deceniju rada u Bosni i Hercegovini.

Institut deset godina širom Bosne i Hercegovine organizira programe i aktivnosti upoznavanja turske kulture i jezika te predstavlja svojevrsni most između naroda dvije zemlje. Organizacijom niza aktivnosti tokom sedmice, među kojima su i koncerti i izložbe, institut će obilježiti deset godina aktivnog rada.

Direktor Instituta u Sarajevu Mehmet Akif Yaman u razgovoru za Anadolu Agency (AA) podsjetio je kako je centar otvoren 17. oktobra 2009., a osvrnuo se i na značajne projekte realizirane u proteklom periodu.

Yaman je najavio koncert turskog umjetnika Omera Faruka Tekbileka koji će biti održan 17. oktobra. Nakon koncerta bit će otvorena i izložba o projektima organiziranim u proteklih deset godina.

Podsjetio je i na kurseve turskog jezika koji se održavaju otkako je centar osnovan.

-Više od 5.000 učenika pohađalo je naše certificirane kurseve - kazao je Yaman.

Dodao je kako su polaznici zadovoljni kursevima. Posebnu radost im predstavlja, dodaje Yaman, to što se mogu sporazumjeti prilikom posjete Turskoj. Kazao je kako je u Bosni i Hercegovini sve veće interesovanje za učenje turskog jezika.

-Godine 2011. u Bosni i Hercegovini pokrenuli smo projekt 'Moj izbor je turski'. Učenici u šestom razredu biraju drugi strani jezik. U sedam kantona u Bosni i Hercegovini turski je na listi ponuđenih jezika - rekao je Yaman.

Dodao je kako učenici već osam godina imaju turski jezik kao izborni predmet, a danas časove pohađa više od 8.000 učenika. Yaman je pojasnio kako s učenicima koji u školi uče turski jezik vode i mnoge programe i aktivnosti, a na poklon dobijaju udžbenike, školske torbe, pribor...

-Organiziramo i takmičenja u fudbalu i odbojci te u pisanju sastava, kako bi usavršili turski, ali i takmičenja na polju umjetnosti - rekao je Yaman. Dodao je kako Insitut u Bosni i Hercegovini organizirao i kurseve ebrua, kaligrafije, naja….

Ove godine, najavljuje Yaman, uz podršku općina iz Turske bit će organiziran niz kurseva. U novembru će biti organizirana Sedmica turskog filma, a u pripremi je i kurs za djecu koja nemaju nikakvo predznanje iz turskog jezika. Uskoro će biti organiziran i kurs tradicionalnog turskog streličarstva.

-Prijave će početi ove sedmice. U srijedu, uz prisustvo Bilala Erdogana, predsjednika Svjetske etno-sportske konfederacije, simbolično će biti ispaljena prva strijela i svečano otvoren kurs - rekao je Yaman.

Istog dana bit će otvorena i izložba “Gobeklitepe“ kojoj će prisustvovati i zamjenik predsjednika turske Stranke pravde i razvoja (AK Parti) Numan Kurtulmus.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.