open-navfaktor-logo
search
Teatar na trgu
Italijanski ulični spektakl "Moby Dick" Stefana Tea najavljuje 61. MESS
Italijanski ulični spektakl "Moby Dick" u režiji Stefana Te u subotu će u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, Sarajevu, pokazati svu raskoš umjetnosti i najaviti 61. Internacionalni teatarski festival MESS koji će ove godine biti održan od 1. do 7. oktobra.
02.09.2021. u 15:42
get url
text

Direktor MESS-a Nihad Kreševljaković je na konferenciji za medije danas kratko predstavio program Festivala, te kazao da je u pandemijskoj situaciji bilo važno očuvati kontinuitet MESS-a, da se sačuva veza između Festivala i publike, nas i prirode.

- Upravo toj našoj prirodi umjetnost je smisao. Zbog toga treba da čuvamo našu prirodu, umjetnost i da čuvamo naše zdravlje, fizičko i mentalno – istakao je Kreševljaković.

Prije pandemije, pojasnio je, željeli su da ulični teatar učine sastavnim dijelom Festivala MESS i na taj način da se više približe građanima, "običnim ljudima".

Stoga su i započeti razgovori sa kompanijom Teatro dei Venti, a "Moby Dick" je djelo koje, kako je Kreševljaković rekao, na poseban način u Sarajevo donosi reditelj Stefano Te.

I reditelj Stefano Te kaže kako već dvije godine pokušavaju dosanjati san i konačno su uspjeli u tome. Prisjetio se da je prije šest godina bio na MESS-u, ali kao gledalac, i sviđao mu se način na koji je osmišljen – miks žanrova, izričaja.

{$galerijaFotografija}

- Naš zanat je slijepa ulica. Za sve to je potrebna odvažnost, hrabrost, ali mi smo ti koji se trebamo boriti za kulturu. Umjetnici su ti koji treba da svojim primjerom pokažemo da nam je stalo do onoga za što živimo i čime se bavimo. A to što smo ovdje je jedan pokazatelj te hrabrosti. Mi smo promotori aktivnosti, izvođenja teatra iz nekih konvencionalnih prostora. Dovođenja teatra na ulicu. Mi smo ti koji su teatar izvukli iz klasičnih prostora. To je jedan od razloga zašto teatar želimo da dovedemo na trgove – naglasio je Te.

Iako skromniji nego prethodnih godina, publika će imati priliku gledati dobre predstave. Festival u oktobru počinje sa Čehovljevom predstavom "Ivanov" u režiji Busha Moukarzela iz Irske.

Također je na repertoaru MESS-a, ukoliko epidemiološka situacija dozvoli, predstava "Snijeg" po tekstu Orhana Pamuka a u režiji Dine Mustafića, te predstava "Šindlerov lift" po tekstu Darka Cvijetića i režiji Kokana Mladenovića.

Na Festivalu je i predstava i Aleša Kurta "Kreketanje" rađena po tekstu Almira Bašovića, a Jozef Nađ je gost Festivala sa predstavom "Omma". Tu su i predstave iz Hrvatske i Srbije, Selme Spahić i Borisa Liješevića.

I ove godine su organizatori odlučili pružiti priliku budućoj teatarskoj publici u BiH, stoga će biti i Mali  MESS, a sve predstave dolaze iz BiH.

Nesebičnu podršku Festivalu MESS iskazali su i ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo i predstavnici ambasade Republike Italije u BiH koji su izrazili uvjerenje da će kulturni spektakl u subotu ostati upamćen, a organizatorima poželjeli da u oktobru MESS zasija punim sjajem i da Sarajevo ponovo bude kulturni centar Evrope.

moby dick mess1.jpg
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.