open-navfaktor-logo
search
Kako je to moguće
Iz muzeja u Prijedoru "odšetalo" 497 umjetničkih djela i predmeta, evo kojim još muzejima u BiH fale eksponati
AUTOR: M. Ču.
09.06.2024. u 18:48
get url
text
FOTO: Muzej Kozare
U Muzeju Kozare u Prijedoru nedostaje 497 umjetničkih djela i predmeta. Da nema eksponata, saznalo se nakon revizije. Gdje su i kako nestali, to niko ne zna.
Kako pišu mediji iz RS-a, u Muzeju Kozare su rekli da revizija muzejske građe nije rađena u posljednjih 70 godina otkada postoji ova ustanova. No pitanje je kako je moguće da nedostaju likovna djela čiji su autori poznati svjetski umjetnici kao što su Mira Maoduš, Boško Karanović i Branko Miljuš.
Kako je objavila ATV, direktorica muzeja Dragana Mamić kazala je da odgovornost nije njena, a ni trenutno zaposlenih. 
- Muzej Kozare u Prijedoru, nažalost, nije jedina muzejska institucija u BiH iz koje je nestao / ukraden ogroman broj predmeta... Isti slučaj je sa Umjetničkom galerijom BiH, Muzejom istočne Bosne Tuzla, Međunarodnom galerijom portreta Tuzla...
Nestanak 497 eksponata iz Muzeja Kozare u Prijedoru još je jednom pokazao da je ispravno vođenje muzejske dokumentacije i njeno redovno ažuriranje, te ulazne i izlazne knjige muzeja i sl. veliki doprinos zaštiti predmeta od nestanka i krađe, te naglasio važnost obavezne revizije muzejskih zbirki svakih 5 do 10 godina, što je zakonska obaveza muzeja - kazala je za Faktor Alma Leka, predsjednica ICOM-a BiH i muzejska savjetnica u Historijskom muzeju BiH. 
Ističe da je zakonska je obaveza muzeja "da vode dokumentaciju o predmetima koje čuvaju, zbog njihove identifikacije, utvrđivanja porijekla, valorizacije, prezentacije i zaštite".
- Ali isto tako, vrlo je važno istaći da bez adekvatne dokumentacije - opisa predmeta i fotografije predmeta - muzejski predmet je unaprijed izgubljen predmet.  Od velike je važnosti i hitna uspostava Registra ukradenih kulturnih dobara u našoj zemlji jer je BiH jedina zemlja u regionu koja nema ovaj Registar. Revizija zbirki u ovom bosanskohercegovačkom muzeju u Prijedoru, u 70 godina njegovog postojanja (a osnovan je 1953. godine) nikada nije urađena - zaključila je Leka.
Do zaključenja ovog teksta iz Muzeja Kozare u Prijedoru niko nije odgovarao na naše pozive. 
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.