open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Izložba "Dobre vijesti: Žene mijenjaju arhitekturu" od 14. septembra u Historijskom muzeju BiH
Izložba "Dobre vijesti: Žene mijenjanju arhitekturu" nastala u produkciji MAXXI (Nacionalni muzej umjetnosti XXI stoljeća) iz Rima, u saradnji s Ministarstvom vanjskih poslova i međunarodne saradnje (MAECI) Republike Italije bit će otvorena  14. septembar u 19.30 sati u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Ambasade Italije u Sarajevu. 
12.09.2023. u 16:24
get url
text

Izložba ima za cilj da široj internacionalnoj publici prikaže nove i inkluzivnije perspektive o arhitekturi, te da podcrta značaj i doprinos koji su napravile žene, ženski timovi i kolektivi u polju savremene arhitekture, urbanizma i dizajna u Italiji.

Izložba prikazuje dijelove matične izložbe "Dobre vijesti: Žene u arhitekturi", predstavljene u Rimu. Izložba, putujućeg formata, već predstavljena u Štokholmu i Dohi, u Sarajevu će biti inaugurirana u osvit festivala Dani arhitekture Sarajevo 2023 pod pokroviteljstvom Ambasade Italije u Sarajevu i u prisustvu ambasadora Marca Di Ruzze.

Dani arhitekture dali su svoj doprinos izložbi proširujući ju s četiri biografska profila bosanskohercegovačkih arhitektica: Greta Ferušić, Ognjenka Finci, Vedina Babahmetović i Sanja Galić Grozdanić. Dodatni, peti profil uvršten u izložbu, simbolično mapira imena i prezimena arhitektica iz Bosne i Hercegovine i posvećen je svim ženama koje su se bavile arhitekturom i urbanizmom, počevši od polovine prethodnog stoljeća (period osnivanja prvog Arhitektonskog fakulteta u Bosni i Hercegovini) sve do 1992. Inicijativa je koncipirana u saradnji s Udruženjem za kulturu i umjetnost CRVENA.

Izložbu "Dobre vijesti: Žene mijenjaju arhitekturu" uredili su kustosi: Pippo Ciorra, Elena Motisi i Elena Tinacci; dizajn i grafički dizajn potpisuju Matilde Cassani i Cinizia D’Emido. Izložba je koncipirana na osnovu četiri narativna poglavlja: Priče italijanskih arhitektica, Prakse u Italiji, Narativi i Vizije.

Prvo poglavlje, posvećno je pričama i projektima dvadeset najzanimljivijih predstavnica italijanske arhitekture koje su živjele u periodu od kraja Drugog svjetskog rata do danas, od Line Bo Bardi, Goe Aulenti, preko Cinije Boeri sve do najrelevantnijih ličnosti aktualne scene poput Marije Giuseppine Grasso Cannizzio. Poglavlje Priče italijanskih arhitektica, ispričano je putem četiri velika izložbena stola na kojima su postavljene skice, crteži, video-radovi i drugi dokumenti, u hronologiji koja kazuje priču o doprinosu žena u italijanskoj arhitekturi: Pionirke, Zlatno doba, Projektovanje u kontekstu i Nove generacije.

Drugo poglavlje, Prakse u Italiji, uglavnom je fokusirano na dostignuća italijanskih arhitektica u protekla dva desetljeća, ilustrirana na pratećim vertikalnim panelima. Narativ započinje sa Zahom Hadid, arhitekticom koja je projektirala MAXXI, te nastavlja do Grafton Architects, SANAA, Benedette Tagliabue, Elizabeth Diller i Petre Blaisse. Posljednja dva poglavlja – Narativi i Vizije – sadrže intervjue na temu rodne ravnopravnosti u arhitektonskim profesijama, kao i niz video- radova posvećenih odnosu između spola i prostora. Podrobnije, u Narativima, pažnja je koncentrirana na pionirke kao Phyllis Lambert, Mary McLead, Beatriz Colomina, Giovanna Borassi, Liz Ogbu i Manon Mollard, dok se u Vizijama – možda najvažnijem poglavlju izložbe – pokazuje da su rodni odnosi nerazdvojivi dio prostora.

- Žene je veoma često teško naći u analima historije arhitekture iako su arhitektonska postignuća žena uveliko oblikovala naše zajednice, društvo i svijet u kojem živimo danas. Otvarajući temu raznolikosti i reprezentacije u arhitekturi, dolazimo do novih perspektiva i spoznaja koje često previđamo. Od 14. septembra pa sljedećih 14 dana, "Dani arhitekture Sarajevo" zajedno sa MAXXI-jem i Ambasadom Italije u Bosni i Hercegovini, te Udruženjem za kulturu i umjetnost "Crvena", stavljamo žene u sami centar arhitektonskih diskusija te ćemo da istražujemo moguće nove narative u bosanskohercegovačko-italijanskim arhitektonskim identitetima. Također, izuzetno nam je bitno da razgovaramo o ovoj temi i iz perspektive žena, posebno imajući na umu nedavna dešavanja u našoj zemlji - sad više nego ikad je od najbitnijeg značaja da bosanskohercegovačko društvo krene koračati paralelno sa savremenim shvatanjima rodne ravnopravnosti i prava žena - rečeno je iz Dana arhitekture Sarajevo.

- Kao Ambasada Italije u Bosni i Hercegovini, prihvatili smo s velikim oduševljenjem priliku koju nam je ponudio Muzej MAXXI, u dogovoru s Ministarstvom vanjskih poslova i međunarodne saradnje Italije, da u Sarajevu, zajedno s LIFT Prostorne Inicijative i u sklopu Dana arhitekture Sarajevo 2023, organiziramo postavku izložbe "Dobre vijesti". Kao što je poznato, arhitektura i dizajn su nosivi stubovi ugleda Italije u Bosni i Hercegovini i općenito na Balkanu, budući da imaju istaknutu ulogu naše kulturne diplomatije u zemlji, koja ima za cilj ne samo dodatno učvrstiti bilateralne odnose, nego i promovirati, u ovoj zemlji, vrijednosti poput pomirenja i prevazilaženja diskriminacije – rodne, također – upravo zahvaljujući ujedinjujućoj snazi kulture. Osim podsjećanja na "Dan italijanskog dizajna", događaj koji Ambasada organizira svake godine, dajući prostor specifičnim sredinama italijanske arhitekture i dizajna, razvijajući plodonosne prilike za saradnju s dinamičnim svijetom bosanskohercegovačke arhitekture također, ne mogu ne pomenuti naše opredjeljenje da nastavimo dalje s grandioznim projektom Muzeja savremene umjetnosti ARS AEVI, koji je svojevremeno projektovao Renzo Piano. Učinit ćemo sve, zajedno s Gradom Sarajevom, Kantonom Sarajevo i međunarodnom zajednicom, da Sarajevu doniramo jedan višenamjenski muzejski prostor, moderan, inkluzivan, visoke umjetničke vrijednosti, koji će moći simbolizirati preporod zemlje i njenu evropsku budućnost. Za kraj, stalo mi je da apostrofiram značaj izložbe posvećene krucijalnoj ulozi žena – italijanskih, ali i bosanskohercegovačkih – u razvoju moderne arhitekture, u trenutku u kojem, teme o rodnoj ravnopravnosti, zahtijevaju od svih nas, maksimalnu pažnju i osjetljivost - izjavio je ambasador Italije u Bosni i Hercegovini Marco Di Ruzza.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.