open-navfaktor-logo
search
Wake up Europe
Izložba Historijskog muzeja poziva na razmišljanje: Činimo li dovoljno da pokažemo solidarnost s drugima?
U Historijskom muzeju BiH do decembra će biti otvorena izložba "Wake up Europe! Mobilizacija podrške i solidarnosti za Bosnu i Hercegovinu i njene građane tokom rata 1992-1995".
27.10.2021. u 08:31
get url
text

Posjetitelji muzeja u naredna dva mjeseca kroz izložbu će imati na uvid historijski pregled akcija putem kojih su građani Evrope iskazivali podršku i solidarnost s Bosnom i Hercegovinom, te pomagali njenim stanovnicima u vrijeme rata.

Kroz originalne materijale, dokumente i fotografije, govori o običnim ljudima, neformalim grupama, umjetnicima i gradovima, koji su u teškom vremenu odlučili stati uz Bosnu i Hercegovinu i njene građanske, multikulturalne i multietničke vrijednosti. Predstavljene su, kroz individualne i konkretne primjere, i mnoge od inicijativa koje su bosanskohercegovačkim građanima u to vrijeme bile dokaz da nisu zaboravljeni: pružanje pomoći izbjeglicama, konvoji za dopremanje hrane, protesti kojim su građani Evrope vršili pritiske na svoje vlade da promijene svoj stav prema karakteru rata u BiH, do inicijativa koje su pružale pomoć ženama žrtvama rata.

Osim toga, predstavljeni su kulturni mostovi, inicijative nastale u bliskoj interakciji s onima u Sarajevu i Bosni i Hercegovini, koje su imale za cilj odbraniti građanske, kulturne i intelektualne vrijednosti. Neke od njih i danas djeluju.

Na izložbi su predstavljena i dva umjetnička rada autorica Selme Banich i Marijane Hameršak, koji su posvećeni ljudima koji su na migrantskom putu kroz Balkan.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.