open-navfaktor-logo
search
ULUBiH
Izložba "Mali format" u Sarajevu: Suzzane Arbanas dobitnica ovogodišnje nagrade "Roman Petrović"
Tradicionalna, selektivna godišnja izložba "Mali format", kojom Udruženje likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine (ULUBiH) obilježava završetak kalendarske godine i novogodišnje praznike, otvorena je večeras u Galeriji "Roman Petrović" u Sarajevu.
24.12.2022. u 19:45
get url
text

Ljubiteljima umjetnosti predstavljeni su radovi istaknutih umjetnika, a ovogodišnji laureat prestižne nagrade "Roman Petrović" je slikarka i članica Udruženja likovnih umjetnika BiH Suzzane Arbanas.

- Veoma sam zahvalna na ovoj nagradi, koja nosi ime Romana Petrovića, slavnog velikana bh. likovne umjetnosti. Na malom formatu sam naslikala portret djevojke u tehnici ulje na drvo. Ta djevojka je iz Sarajeva, koja će na ovoj izložbi prvi put vidjeti svoj portret – kazala je Arbanas.

Generalni sekretar Udruženja likovnih umjetnika BiH Denis Jeina zvanično je otvorio izložbu govoreći da su na njoj zastupljena djela više od 60 umjetnika, koji su radili u svim likovnim disciplinama – kiparstvo, grafika, slikarstvo, instalacija i crtež.

- Večerašnja izložba je specifična jer u svojoj strukturi i propozicijama njeguje poseban kvalitet snalaženja i izražavanja u malom formatu. Radovi ne smiju biti veći od 30 sa 30, te autori reaguju u svim klasičnim likovnim tehnikama. Izložene su slike, grafike, crteži, skulpture i instalacije, što ovu izložbu čini raznovrsnom i zanimljivom – istakao je Jeina.

Autori su imali priliku da se svojim radovima predstave intuitivno, na način koji ih kao stvaraoce definira. Tu su radovi afirmiranih umjetnika i dugogodišnjih stvaralaca, ali i radovi tek svršenih studenata.

- Već imamo pozive da ovu izložbu predstavimo u Makedoniji, Crnoj Gori i Hrvatskoj – dodao je Jeina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.