open-navfaktor-logo
search
Tradicionalno
Izložba novogradskih umjetnika povodom obilježavanja 46 godina postojanja Općine Novi Grad Sarajevo
Povodom Dana Općine Novi Grad Sarajevo – 16. decembra i obilježavanja 46. godišnjice postojanja u Galeriji Općine otvorena je tradicionalna izložba novogradskih umjetnika. Izložba je raznovrsna i nudi publici heterogen kvalitet kako tematski tako i tehnički, a zastupljene su sve likovne tehnike od slika do skulpture.
15.12.2023. u 15:08
get url
text

Kustos izložbe, akademski slikar Džeko Hodžić izrazio je zahvalnost Općini Novi Grad na kontinuiranoj podršci.

- Jako me raduje činjenica da je Općina Novi Grad prepoznala kulturu kao jedan segment da se približi građanima. Ovdje izlaže 17 umjetnika sa područja novogradske općine i jedan gost Hamzalija Muhić, jer smo odlučili da uvedmo jednog gosta i ja se borim da svake godine iz jedne od općina uzmemo po jednog gosta, da kičmu čine novogradski autori, ali da imamo i goste iz drugih općina što bi dalo jednu raznovrsnost. Zahvalio bih se načelniku Semiru Efendiću i Službi za obrazovanje, kulturu i sport na saradnji i profesionalnosti. Mi ovdje stvaramo temelje da umjetnost raste - rekao je Džeko Hodžić.

 

Na izložbi su svoje radove izložili: Elma Alić, Alisa Čaber, Almedina Fehratović,Mesud Hasković, Boris Hodak, Džeko Hodžić, Taida Jašarević, Adi Karailo, Ragib Lubovac, Saida Mujezinović, Edin Numankadić, Ira Skopljak, Darko Šobot, Miodrag Spasojević -Štrika, Mehdija Suljević, Halil Tikveša i Branka Turkić.

Izložba će biti otvorena do 4. januara 2023. godine, svaki radni dan u periodu od 10 do 16 sati.

- Otvorena je godišnja izložba novogradskih umjetnika u povodu dana općine. Ovogodišnja! Namjerno povlačim jer sam inicijator da se održava. Uz razumijevanje općinske službe za kulturu i načelnika održava se već pet godina. Da napomenem da sam bio inicijator za organiziranje i održavanje Sarajevskog salona sa grupom kolega koji se održava deseti put. Mene više ne zovu, iako, kao osnivač imam pravo da izlažem bez selekcije. To je odluka osnivačke skupštine da svi osnivači dijele to pravo. Ova izložba polako ali sigurno raste iz godine u godinu. Kvalitetna je, pokazuje volju učesnika da pokažu kvalitet i lokalnoj zajednici pruže priliku da imaju kvalitetan sadržaj. Izgradili smo zajedno čvrste temelje i može se očekivati samo kvalitet više. Hvala svima koji su doprinijeli i doprinosi da se izložba realizira. Hvala svima na podršci - istakao je Džeko. 

 

Načenik Semir Efendić je u svom obraćanju čestitao 46. godišnjicu postojanja Općine Novi Grad svim prisutnim i istakao, kako iako najmlađa općina u Sarajevu, Novi Grad ima mnogo toga da ponudi, kako u kulturnom izričaju, tako i svim drugim segmentima.

- Ja vam svima želim dobrodošlicu u Galeriju Općine Novi Grad i čestitam nam 46 godina od osnivanja Općine Novi Grad. Mi smo najmlađa Općina u gradu Sarajevu formirana 1977. godine, ali imamo mnogo toga za predstaviti i za pohvaliti se. Drago mi je da je ovaj kulturni, galerijski prostor zaživio u punom kapacitetu u proteklim godinama i da kroz cijelu godinu ima aktivne izložbe renomiranih i institucija i umjetnika koji djeluju u našem gradu, a i šire. Drago mi je da imamo izložbu naših novogradskih umjetnika i ove godine u povodu Dana Općine. Želim da ovo bude mjesto gdje će se građani na najbolji način upoznati sa njihovim djelima u danima koji su pred nama - kazao je načelnik Efendić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.