open-navfaktor-logo
search
Vijećnica
Izložbom ratnih fotografija Paula Lowea počelo obilježavanje 30. godišnjice opsade Sarajeva
Dvodnevno obilježavanje tridesetogodišnjice početka ratne opsade Sarajeva počelo je danas u gradskoj Vijećnici izložbom britanskog fotografa Paula Lowea koji je u glavnom gradu Bosne i Hercegovine proveo ratne godine i objektivom bilježio svakodnevicu napećenih stanovnika.
04.04.2022. u 20:01
get url
text

Fotosi na kojima su prikazani muškarci, žene i djeca svjedoče o mukotrpnim načinima i borbi za preživljavanje u nemogućim uvjetima.

Izložba u Vijećnici bit će dostupna svim građanima Sarajeva tokom aktuelnog mjeseca.

Gradonačelnica Benjamina Karić, obraćajući se zvanicama na otvorenju izložbe je podsjetila da je Sarajevo blokirano u noći između 4. i 5. aprila 1992. godine, kada će započeti najduža i strahovita opsada jednog grada u modernoj historiji, u trajanju od 1.425 dana. Iz moderne metropole, koja je bila domaćin internacionalnih Zimskih olimpijskih igara 1984. godine, grad je pretvoren u ratno poprište.

{$galerijaFotografija}

- Uprkos svim nedaćama, građani Sarajeva su pokazali nevjerovatnu hrabrost i pružali otpor agresiji kroz umjetnost i kulturu. Strahote su zabilježili i s nama preživljavali također ratni reporteri i fotografi. Izvještaji koje su slali njihovim medijskim kućama obilazili su svijet a nama budili nadu da će biti završena opsada i da ćemo se moći vratiti normalnom svakodnevnom životu. Među ratnim reporterima bio je i Paul Lowe koji je njegovim fotografijama zabilježio svakodnevni život tokom opsade - rekla je gradonačelnica podsjećajući da je Lowe boravio u sarajevu između 1992. i 1996. godine dokumentujući svakodnevni život.

- Na njegovim fotografijama mogu se vidjeti stanovnici koji pokušavaju pretrčati uski prolaz u 'snajperskoj aleji', ranjenici dok u bolnicama pokušavaju dobiti pomoć, ali i prekrasne Sarajke koje su svojom ljepotom prkosile nedaćama agresije. Večeras, tačno trideset godina od početka agresije, Paul Lowe je s nama u Vijećnici - kazala je također gradonačelnica Karić.

Njena je poruka da sugrađani koji nisu preživjeli opsadu nikada neće biti zaboravljeni i da su sjećanja na njih, ujedno sjećanja na današnju slobodu, na domovinu.

Paul Lowe je zahvalio svima koji su pomogli da dođe do realizacije izložbe njegovih fotografija i dodao da je nejvjerovatno i prelijepo doživljavati danas prekrasni, umjetnički izrađen strop Vijećnice, koji je on uslikao ratne 1992. porušenog, u zapaljenom objektu.

Obilježavanje tridesetogodišnjice od početka ratne opsade Sarajeva realizira gradska uprava u suradnji s Informativnim centrom Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, Centrom za postkonfliktno društvo, projektom Modul Memorije, Memorijalnim centrom Srebrenica i drugim partnerima.

20220404_2_52955954_75511443_Web.jpg
1 od 7
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.