open-navfaktor-logo
search
Pitali smo
Kako do statusa samostalnog umjetnika u Zeničko-dobojskom i Unsko-sanskom kantonu?
Status istaknutog samostalnog umjetnika mora biti priznat u skladu sa Zakonom o istaknutim samostalnim umjetnicima, koji kreira svaki kanton zasebno, dok je to ranije bilo na državnom nivou.
16.05.2021. u 19:55
get url
text

Uslovi za ostvarivanje ovog prava, između ostalog su: da umjetnik nije u radnom odnosu, da mu je umjetničko stvaralaštvo i djelovanje jedino profesionalno zanimanje, ali i da je ostvario međunarodne i domaće nagrade i priznanja za umjetničko djelovanje.

U Kantonu Sarajevo njih čak 38 je ostvarilo status istaknutog samostalnog umjetnika, najviše iz svijeta likovne umjetnosti, dok je u drugim kantonima ta brojka znatno manja.

- Unsko-sanski kanton ima Zakon o statusu slobodnog umjetnika, a to je prije bilo na državnom nivou. Međutim, pošto su kantoni dobili obavezu da svaki na svom nivou donesu Zakon o samostalnim umjetnicima, mi smo donijeli. I preuzeli smo dvojicu samostalnih umjetnika. To je Husein Dervišević i Amir Talić iz Sanskog Mosta. Njima se uplaćuje penziono i socijalno osiguranje za najnižu plaću, da oni mogu da ostvare penziju sa najnižom plaćom.

Husein Dervišević je otišao u penziju, a Talić je prešao na stalno radno mjesto u biblioteci u Sanskom Mostu, tako da je onda on taj status izgubio u ovom smislu da mu se uplaćuju doprinosi. A mislim da je i on negdje pred penzijom. U suštini sada nemamo nikoga ko ima status istaknutog slobodnog umjetnika – u ime Ministarstva obrazovanja nauke, kulture i sporta USK kazao je Edin Mašić.

Pojašnjava da oni koji žele da ostvare status istaknutog samostalnog umjetnika moraju to potkrijepiti čitavim nizom materijalnih dokaza od esnafa kojem pripadaju.

- Ako su u pitanju pisci onda moraju od Udruženja pisaca čitav set akata i dokumenata dostaviti. Da su pisci, istaknuti književnici, da imaju određeni broj izdatih knjiga. Iza njih treba da stoji Udruženje pisaca, moraju iz poreske uprave donijeti dokaz o primanjima, da nisu veća od prosjeka, pa tek kada sve to dostave onda mogu dobiti status samostalnog umjetnika na način da mi njima možemo uplaćivati penziono i socijalno osiguranje. Malo je komplikovano, ne može se do toga doći tek tako – ističe Mašić.

I u Zeničko-dobojskom kantonu situacija je dosta slična.

- Status samostalnog umjetnika se stiče u skladu sa Zakonom o samostalnim umjetnicima Zeničko-dobojskog kantona. Trenutno po propozicijama Zakona, na području Zeničko-dobojskog kantona taj status su ostvarila četiri samostalna umjetnika, a jedan od njih je ostvario pravo i na uplatu doprinosa, koji je u mjesečnom iznosu 300-400 KM – kazao je pomoćnik ministra Marinko Tokić.

Da bi umjetnik ostvario i pravo na uplatu doprinosa, pojašnjava Tokić, mora da ima priznat status slobodnog umjetnika, a nakon toga procedura podrazumijeva da u prethodnoj godini nije ostvario mjesečni prihod koji je veći od polovice prosječne plaće u kantonu.

- To dokazuje potvrdom koju izdaje poreska kantonalna uprava. Ne može imati neki dodatan izvor prihoda. Mi imamo četiri umjetnika koji su ostvarili status istaknutog samostalnog umjetnika – književnik Kemal Mahmutefendić, književnik Selim Arnaut, likovni umjetnik Ahmet Hundur i književnik Bojan Bogdanović - dodao je Tokić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.