open-navfaktor-logo
search
Objavljena odluka
Koje filmove će sufinansirati Fondacija za kinematografiju Sarajevo
Nakon jučerašnje maratonske 11-satne sjednice žirija na kojoj su svi prijavljeni projekti detaljno ocjenjivani sa produkcijskog i sa umjetničkog stanovištva Upravni odbor Fondacije za kinematografiju Sarajevo danas je i zvanično objavio odluku o izboru korisnika sredstava za pozicije sufinansiranja filmskih projekata za 2022. godinu.
02.09.2022. u 14:53
get url
text

Jučer je u prostorijama Fondacije za kinematografiju Sarajevo stručni žiri za vrednovanje filmskih projekata i scenarija kojeg su činili Predsjednik Almir Šahinović i članovi Emina Muftić, Milenko Prstojević, Adis Bakrač i Nebojša Bosnić održao maratonsku 11-satnu sjednicu na kojoj je detaljno prošao sve prijavljene filmske projekte i scenarije te donio odluku o izboru korisnika sredstava po konkursu za sufinansiranje proizvodnje filmova za 2022. godinu.

Prema uputama o raspodjeli budžeta od strane Vlade Federacije BiH a u okviru javnog poziva za podršku za proizvodnju filmskih projekata ove godine Fondacija je alocirala 2.060.000 KM za proizvodnju dugometražnih filmova, 200.000 KM za proizvodnju kratkometražnih filmova svih kategorija, te iznos od 32.000 KM za podršku razvoju dugometražnih projekata.

Ove godine stručni žiri uradio je vrlo detaljnu analizu sa strane produkcijske održivosti te umjetničke vrijednosti svih prijavljenih projekata i scenarija te je donesena odluka o sufinansiranju ukupno 15 dugometražnih filmskih projekata od čega pet igranih i 10 dokumentarnih filmova te četiri projekta manjinskih koprodukcija i to tri igrana i jednog dokumentarnog filma.

Ukupan iznos alocirane podrške sufinansiranja u ovoj kategoriji iznosi 1.757.665 KM. U kategoriji sufinansiranja kratkometražnog filma podržano je ukupno sedam igranih i dokumentarnih projekata sa ukupnim iznosom od 159.000 KM dok je u kategoriji razvoja scenarističke građe i projekata podržano devet autora i jedno udruženje sa ukupnim iznosom od 32.000 KM, saopćila je Fondacija.

Tekst odluke svi korisnici usluga Fondacije za kinematografiju Sarajevo i svi zainteresovani mogu vidjeti ovdje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.