open-navfaktor-logo
search
Dok traju optuživanja
Koliko se trenutno snima filmova u BiH, šta Antonio Beus kaže o Jasmili Žbanić
Dok traje javno optuživanje između Fondacije za kinematografiju Sarajevo i Udruženja rediteljica i reditelja Bosne i Hercegovine - ko je i kako vršio kriminalne radnje, kome i kako su otišle pare Vlade Federacije BiH za nove filmske projekte, ko obmanjuje javnost... pitali smo da li uopće iko išta snima u našoj zemlji, hoćemo li i kada ćemo pogledati nove filmove ili se uglavnom uvijek raspravlja o sredstvima i prebacuje "vruć krompir". 
14.09.2023. u 08:01
get url
text

VEZANI TEKST - Udruženje rediteljica i reditelja BiH: Antonio Beus obmanjuje javnost i Vladu Federacije BiH

Nedim Karalić iz Udruženja rediteljica i reditelja BiH kazao je za Faktor da trenutno niko ništa ne snima, te da bi Dino Mustafić uskoro trebao početi realizaciju filma "Paviljon" u Zenici.

- Ali Dino je novac za film dobio prije dvije-tri godine. Ima spremnih projekata, ali sada novac nije dobilo nijedno poznato rediteljsko ime - istakao je Karalić.

Dodao je i da proslavljeni reditelj Danis Tanović trenutno snima film u Hrvatskoj, ali podršku za projekat, ističe Karalić, nije dobio u BiH. 

I Jutarnji.hr. pisao je da Tanović snima film na otoku Prviću. Croatian Creative Casting tražio je statiste s otoka Prvića i iz okolnih mjesta koji bi učestvovali u snimanju. Tražili su osobe svih profila u dobi između 10 i 70 godina.

Tanović je sa snimanjem krenuo početkom septembra, a predviđeno je da će završiti do kraja oktobra. Iako ne govori o projektima koji su u procesu nastanka, kratko je za Agelast podkast kazao da je u pitanju "ljubavna priča i priča o odrastanju".

- Imam super glumačku ekipu, sa nekima sam već radio, s drugima ću prvi put. Da sam htio prepričavati film, onda ga ne bih snimao – prokomentirao je Tanović.

Antonio Beus, predsjednik Upravnog odbora Fondacije za kinematografiju, kazao je za Faktor da je u 2023. snimljeno šest filmova - "Praznik praznine" Jasmina Durakovića, "Efekat leptira" Admira Buljugića, "Djeda mraz u Bosni" Emira Kapetanovića, "Umri prije smrti" Ahmeda Imamovića, "Ekskurzija" Une Gunjak, "Stigma" Zdenka Jurina. 

VEZANI TEKST - UO Fondacije za kinematografiju Sarajevo podnosi krivičnu prijavu protiv Nedima Karalića

- Neki su filmovi već imali premijeru, a neki će imati do kraja godine. Nikada se nije snimilo više filmova. Sve je to 2023. godina. Bili smo učinkoviti. Dino Mustafić upravo danas snima u Zenici film "Paviljon" - ističe Beus.

Pojasnio je i kako je nastao problem između Udruženja rediteljica i reditelja BiH i Fondacije za kinematografiju. 

- Jasmila Žbanić je dobila pola miliona za film. Sebi je zadržala 100.000 KM, vratila je 400.000 KM i zato ne može da aplicira još godinu za novi film jer to je po pravilniku. I zato je cijela ta frka, zato jer je ona insistirala da dobije milion KM za film. Nije mogla pristupiti akreditiranju i sva je ova ludnica zbog toga. To je to - tvrdi Beus. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.