open-navfaktor-logo
search
Sazvučja
Koncert četiri nacionalna društva održan u Vijećnici: Potpisan i važan sporazum o saradnji
Zajednički koncert četiri nacionalna društva u Bosni i Hercegovini pod nazivom "Sazvučja" održan je večeras u Gradskoj vijećnici u Sarajevu.
07.10.2020. u 20:38
get url
text

- Kao što sama riječ "Sazvučja" u svom značenju nosi sklad više tonova, tako u Bosni i Hercegovini kroz potpuni sklad i sinergiju djeluju Bošnjačka zajednica kulture "Preporod", Hrvatsko kulturno društvo "Napredak", Srpsko prosvjetno i kulturno društvo 2Prosvjeta" i Jevrejsko kulturno-prosvjetno i humanitarno društvo "La benevolencija", a koja s pravom nose epitet temeljnih institucija kulture naroda Bosne i Hercegovine - istakli su organizatori.

Naglašava se da su društva ta koja čuvaju i promoviraju tradiciju nacionalnih kultura koje čine jedinstven kulturni mozaik glavnog grada Sarajeva, ali i Bosne i Hercegovine u cjelini.

Odolijevajući vremenu i imajući jasnu viziju, ali i kulturu na pijedestalu svojih prioriteta ova društva i danas vrijedno rade i idu ukorak s vremenom.

{$galerijaFotografija}

Koncertu je prethodilo potpisivanje Sporazuma o saradnji ovih društava, a sporazume su u auli Vijećnice potpisali predsjednik "Preporoda" Sanjin Kodrić, predsjednik "Napretka" Nikola Čiča, predsjednik "Prosvjete" Nedeljko Masleša i predsjednik "La Benevolencije" Jakob Finci.

Finci je kazao da ovo nije velik događaj za čovječanstvo, ali da je velik za ova udruženja.

- Napredak ne treba samo Hrvatima, Prosvjeta Srbima, niti Preporod samo Bošnjacima, već svi svima trebamo, a za to je potrebno samo malo La benevolencije, odnosno dobre volje - kazao je Finci.

Čiča je u ime "Napretka" kazao kako je večerašnja manifestacija i potpisivanje sporazuma još jedan važan korak naprijed u saradnji.

- Ovo je početak ljepše priče i nadam se boljoj saradnji - kazao je Čiča.

Predsjednik "Preporoda" Kodrić se zahvalio domaćinima manifestacije gradonačelniku Grada Sarajeva Abdulahu Skaki i njegovom zamjeniku Ivici Šariću.

- Nedavno je Gradsko vijeće jednoglasno, na prijedlog gradonačelnika Skake, proglasilo društvima od velikog značaja za grad Sarajevo. Time je Sarajevo otpočeo proces vraćanja društvima njihovog značaja. Nisu ovo kulturno umjetnička, već temeljne institucije naroda BiH koje su učestvovale i u stvaranju ove zemlje - kazao je Kodrić i dodao da je došlo vrijeme da se riješi statusno pitanje četiri nacionalna udruženja s takvom bogatom tradicijom i važnošću.

Gradonačelnik Grada Sarajeva Abdulah Skaka pozdravio je prisutne, među kojima su bili i premijer Kantona Sarajeva Mario Nenadić, ministar obrazovanja KS Anis Krivić i mnogi predstavnici političkog i kulturnog miljea.

- Obećali smo da ćemo pomagati rad ovih udruženja, ali ovaj događaj i manifestacija pokazuju da su sve naše razlike u stvari naše prednosti. To moramo tako shvatiti - kazao je Skaka i dodao da će Grad Sarajevo uvijek biti partner takvim društvima i manifestacijama.

20201007_2_44724501_58716463.jpg
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.