open-navfaktor-logo
search
Narodno pozorište
Koncert solista Sarajevske filharmonije oduševio publiku
U Narodnom pozorištu Sarajevo sinoć je održan tradicionalni koncert Sarajevske filharmonije, na kojem su se predstavili članovi orkestra i to u ulozi solista.
21.01.2024. u 10:25
get url
text

Sarajevska publika imala je priliku uživati u djelima A. Vivaldia, G. Briccialdia, J. Sibeliusa, A. Hačaturjana i P. Gacia, koja su interpretirali Arvida Kullolli-Vračo-violina; Lejla Kezo-violina; Jovana Jevtić-engleski rog; Lidija Paulin-violončelo; Adi Šehu-flauta; Admir Vračo i Ivan Ščitinski-truba.

Orkestar je predvodio, publici dobro poznat, maestro Slaven Kulenović koji je u program uvrstio i djelo B. Smetane - u čast obilježavanja 200. godišnjice njegovog rođenja.

Direktor JU Sarajevska filharmonija Vedran Tuce naglašava da je koncert solista Sarajevske filharmonije prvi u novoj kalendarskoj godini 'koji izvodimo vlastitim snagama, solistima iz našeg orkestra'.

- Taj koncert je tradicija i velika šansa za naše kolege, soliste i članove Sarajevske filharmonije da izađu iz zone komfora, koji imaju kad sviraju zajedno i ono meni najdraže, predstave se sarajevskoj publici. Ove godine imamo čak sedam solista, koji su vrijedno pripremali solistički nastup već nekoliko mjeseci. Koncert ima dodatnu važnost za nas, jer novu godinu započinjemo s dva nova kontrabasa i novom konstrukcijom scenskih elemenata, koje nam je poklonila Evropska unija. Izražavam posebnu zahvalu ambasadoru Sattleru za prepoznavanje važnosti i misije Sarajevske filharmonije, kao jedinog simfonijskog orkestra u Bosni i Hercegovini - izjavio je Tuce.

Ured Evropske unije u Bosni i Hercegovini, kao i protekle, svoju podršku Sarajevskoj filharmoniji nastavio je i u ovoj godini. Pored dva kontrabasa vrhunske kvalitete, modela Milano i Corleone, tradicionalno izrađenih u renomiranoj radionici Björn Stoll u Njemačkoj, nova donirana sklopiva bina pružit će okrestru veću fleksibilnost za scenske postavke.

Koncertu je prisustvovao i Johann Sattler, šef Delegacije EU-a i specijalni predstavnik EU-a u BiH.

- Drago mi je što smo uspjeli pružiti podršku Sarajevskoj filharmoniji, kako bi nastavila i dalje oduševljavati publiku. EU nije samo projekt političkih i ekonomskih integracija, to je i projekt koji gradi veze među ljudima u svim sferama. Muzika i kultura imaju moć zbližavanja ljudi i imaju poseban značaj. Bosna i Hercegovina je geografski i kulturno oduvijek u srcu Evrope, a mi ćemo nastaviti pružati podršku kulturi u ovoj zemlji - rekao je ambasador Sattler.

Večer je bila posebna emotivna za izvođače, koji su interpretacijama poznatih djela prenijeli najljepša i jedinstvena osjećanja publici.

- Kad dugo godina svirate u orkestru i dijelite iste izazove, ciljeve i posebno emocije sa kolegama u orkestru, prestajete biti poznanici i saradnici. Postajete velika porodica, uigran tim koji živi i diše zajedno. A onda izađete ispred tih ljudi, osjećate njihovo uzbuđenje i podršku da se predstavite u najboljem svjetlu. Nekad je teško iskontrolisati sve te emocije i adrenalin kad izađete na scenu, ali to daje posebnu draž ovakvim koncertima. Drago mi je da se Koncert solista Sarajevske filhramonije događa svake godine i prerasta u lijepu tradiciju jer zaista mislim da Sarajevska filharmonija sa svojim kadrom ima veliko bogatstvo koje treba s ponosom prezentirati - naglasio je Adi Šehu, solista orkestra - flauta.

- Evropska unija je podržala rad Sarajevske filharmonije kroz projekt "EU za lokalne zajednice". Evropska unija finansira taj projekt s ciljem poboljšanja životnog standarda i jačanja kapaciteta lokalnih zajednica u Bosni i Hercegovini. Projekt provodi Centar za promociju civilnog društva (CPCD) s partnerskom organizacijom Help - saopćeno je iz Sarajevske filharmonije. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.