open-navfaktor-logo
search
BNP
Kultno djelo za sedam decenija zeničkog teatra: "Ježeva kućica" novom premijerom slavi 70. rođendan
Uvrštavanjem na repertoar basne Branka Ćopića, željeli smo s jedne strane na repertoaru imati školsku lektiru i to ne bilo koju, nego prvu lektiru u formi knjige koju djeca uzmu u ruke i imaju priliku da je čitaju, a sa druge strane smo željeli pokazati kako je u pitanju djelo koje govori o interkulturalnim pojmovima i koje djecu, u najranijoj dobi, može poučiti interkulturalnosti
09.11.2019. u 08:15
get url
text
BNP Zenica: Detalj s probe
BNP Zenica: Detalj s probe

U Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici u toku su probe za predstavu "Ježeva kućica" koju prema poznatom tekstu Branka Ćopića režira Miroljub Mijatović. Predstava nastaje u koprodukciji Dječije, omladinske i lutkarske scene BNP-a, Kulturno-sportskog centra Kakanj i Centra za kulturu Zavidovići.

Premijerna izvedb predviđena je za početak decembra na Maloj sceni "Žarko Mijatović", u okviru 5. internacionalnog festivala edukativnog teatra IFET – Zenica 2019. i to kao festivalska premijera.

- Uvrštavanjem na repertoar basne Branka Ćopića, željeli smo s jedne strane na repertoaru imati školsku lektiru i to ne bilo koju, nego prvu lektiru u formi knjige koju djeca uzmu u ruke i imaju priliku da je čitaju, a sa druge strane smo željeli pokazati kako je u pitanju djelo koje govori o interkulturalnim pojmovima i koje djecu, u najranijoj dobi, može poučiti interkulturalnosti. Osim toga, ove godine se navršava 70 godina od kako je napisana "Ježeva kućica" što se poklapa sa 70. jubilarnom sezonom naše Kuće. Upravo "Ježeva kućica", djeci govori o tome kako je Ježurka Ježić marljiv, vrlo pristojan, lijepo pozdravlja, uređuje se, čisti, skroman je i naglašava kako mu je najvažija sloboda koju ima. Osim spomenutih Ježurkovih osobina, basna artikulira i problematiku vršnjačkog pritiska i izrugivanja. On ostaje vjeran sebi i svojim uvjerenjima, nepokolebljiv je i ništa ga ne može slomiti. Pritisak društva koji osjeću današnja djeca iznimno je velik i puno se može naučiti upravo od Ćopićevih junaka- kazao je reditelj Mijatović.

U predstavi igraju Anđela Ilić, Lana Zablocki, Ermina Nišić, glumice iz ansambla Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, Adem Smailhodžić, glumac iz Zavidovića i Mirza Bajramović, glumac iz Kaknja.

Za scenografiju je zadužen Mensur Begičević, a za izradu kostima i kreaciju maski akademska dizajnerica Ena Begićević. Muziku predstave će potpisati Abidin Čolaković i Elvir Škiljo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.