open-navfaktor-logo
search
Odluke Vlade KS
Kultura ide u Jagomir; Filipović: Deložirat će filmski fond iz Kineme
I dok Savez nezavisnih sindikata istjeruje Kinoteku BiH iz zgrade u Alipašinoj ulici na broju 19, gdje se nalazi od osnivanja – dakle, od 1963. godine, filmski fond (koji po zakonu pripada Kinoteci BiH), iz distribucije preduzeća Kinema – koji je smešten u zgradi na adresi Safveta-bega Bašagića, uskoro će deložirati Vlada Kantona Sarajevo.
27.09.2022. u 21:41
get url
text

- U Kinoteci ništa novo. Međutim, filmski fond iz distribucije preduzeća Kinema, koji smo, ako se sjećate, stavili pod ključ, sada se od stečajnog upravnika u dogovoru sa Ines Tanović (direktorica Filmskg centra Sarajevo) treba da seli u Jagomir. To je kao privremeno rješenje, a zgrada Kineme ide u prodaju. Mi smo nemoćni da bilo šta preduzmemo. Upravnika je imenovala Agencija za privatizaciju KS po nalogu iz Kantona Sarajevo – pojasnila je Devleta Filipović, direktorica Kinoteke BiH.

Pravni nasljednik preduzeća Kinema je Filmski centar Sarajevo, koji je osnovan nakon što se ugasila Sutjeska film, bivše filmsko preduzeće. A zašto je to važno za ovu priču, pojasnila je Filipović.

- Po jedinom Zakonu o filmskoj djelatnosti nakon rata koji je donesen od Skupštine Kantona Sarajevo 13.3.2001. u odjeljku 6 član 21. treći pasus kaže: "ukoliko producent (Sutjeska film) prestaje sa radom obavezan je filmske materijale i filmsku građu predati Kinoteci BiH koja preuzima odgovornost za njihovo daljnje čuvanje". To se nije dogodilo jer je trebalo zaposjesti prostor u Dženetića čikmi i u Jagomiru pa se osniva Filmski centar, a da bi postojalo neko pravno uporište kao Sutjeska film se pripaja Filmskom centru. Sada tako osnovan Filmski centar nudi regularno osnovanoj po Zakonu o Kinoteci BiH da joj "smjesti" filmove koje neregularni Savez sindikata BiH izbacuje iz prostora koje koristi od 1963. godine – ističe Filipović.

 

I nastavlja...

- Dalje, ponovo se vraćamo na dio Zakona gdje se u Članu 23. kaže: "Distributer domaćeg i inostranog filma (Kinema) obavezan je da odmah po isteku licence filma, preda Kinoteci BiH najmanje oštećenu kopiju". To se nije ispoštovalo jer su nam uskraćivali i materijalnu i prostornu podršku. Sada taj fond filmova se po nalogu stečajnog upravnika u dogovoru sa Ines Tanović, aktuelnom direktoricom Filmskog centra, treba zbrinuti u Jagomiru u nekoj od oronulih zgrada, a bez dogovora sa Kinotekom kojoj filmovi pripadaju. Stečajni upravnik je dobio nalog od Agencije za privatizaciju Kantona Sarajevo da riješi pravno i oslobodi prostor kako bi se prodao. JU Kinoteka BiH zna koja prava ima i istrajat ćemo u provođenju – poručila je Filipović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.