open-navfaktor-logo
search
Premijera u novembru
Lepršava i razigrana komedija: U Pozorištu mladih Sarajevo počeo rad na predstavi "Večera budala"
U Pozorištu mladih Sarajevo jučer je održana prva proba predstave "Večera budala" reditelja Adisa Bakrača, a po tekstu francuskog autora Fransisa Vebera.
14.09.2023. u 08:05
get url
text

- "Večera budala" je lepršava i razigrana komedija koja prije svega ima za cilj da nasmije i zabavi publiku. Živopisni likovi i okolnosti u kojima se oni nalaze stvaraju komične situacije i vrtloge neočekivanih događanja koji se ubrzano nižu jedni za drugim. I baš kad pomislimo da se situacija razriješila, nastaje nova komedija zabune i još veći urnebes. Likovi u predstavi igraju igru koja je od sudbonosne važnosti za njih i svaki od likova u toj igri želi izaći kao pobjednik. Ovaj pozorišni komad tretira probleme, želje i stremljenja savremenog čovjeka i iz tog aspekta je izuzetno aktuelan u današnjem vremenu.

Sigurno je da će mnogi koji budu gledali ovu predstavu u likovima moći prepoznati, komšije rođake, radne kolege, a i sami se sebe. Pored komičnog u predstavi postoje dramski momenti gdje ona prestaje biti lagana razbibriga, te postaje složen dramski komad sa „izbrušenim“ dramskim likovima. U tom kontekstu predstava gledaoce stavlja pred dilemu: da li u životu bolje prolaze pametni ili budale.  Odgovor na ovu dilemu saznaće oni koji pogledaju našu predstavu -  rekao je reditelj Adis Bakrač

Scenografiju za predstavu radi Narda Nikšić, kostimografiju: Amna Kunovac Zekić, Muziku: Hamdija Salihbegović i Nedžad Merdžanović. U predstavi igraju: Mario Drmać, Alen Mratović, Senad Alihodžić, Damir Kustura, Aida Bukva, Anja Kraljević.

U sklopu implementacije projekta "Kultura pripada i meni" za predstavu se pripremaju titlovi i audiodeskripcija. Premijera predstave planirana je početkom novembra na velikoj sceni Pozorišta mladih Sarajevo. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.