open-navfaktor-logo
search
Ministar
Magoda pojašnjava kada će preuzeti brigu o tri institucije kulture od državnog značaja: Tek je pokrenuta inicijativa
Ministarstvo kulture i sporta KS spremno je preuzeti brigu o institucijama kulture od državnog značaja - Umjetničkoj galeriji, Historijskom muzeju i Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH.
05.10.2023. u 13:00
get url
text

Konkretnije, Vlada Kantona Sarajevo i Ministarstvo kulture i sporta KS zadužuju se za donošenje posebnog zakona lex specialis, kojim bi se definiralo finansiranje ovih institucija kulture od značaja za BiH, a koje djeluju na području Kantona Sarajevo. Zakonom bi se privremeno i jasno definiralo finansiranje ustanova iz budžeta Kantona Sarajevo, do donošenja konačnog rješenja i revidiranja statusa, te načina finansiranja i poslovanja ovih iznimno važnih ustanova za društvo.

Na naše pitanje kada će biti završen lex specialis zakon, kada će navedene institucije dobiti sredstva, ove ili naredne godine, koliko je to novca u pitanju, resorni ministar Kenan Magoda je odgovorio:

- Tek je pokrenuta inicijativa. Imajući u vidu značaj ustanova kulture i obrazovanja BiH, MKS će pripremiti lex specialis zakon sa ograničenim trajanjem njegove validnosti do postizanja društvenog dogovora o statusu ustanova kulture i obrazovanja: Umjetničke galerije BiH, Historijskog muzeja BiH, Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH. Ove godine su institucije dobile sredstva, sve je objavljeno na našoj stranici. Sada predstoji period u kojem će Ministarstvo kulture i sporta analizirati potrebe plaća uposlenika za navedene tri institucije i grčevito se boriti kako kroz Vladu KS, tako i kroz skupštinske klupe da osiguramo novac u budžetu za ove tri institucije – pojasnio je za Faktor resorni minister Kenan Magoda.

Ističe da je Zemaljski muzej BiH privremeno riješen kroz Univerzitet u Sarajevu, a Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH, Biblioteka za slijepa i slabovidna lica u BiH, te Kinoteka BiH su materijalno u relevantnom obimu podržane od Ministarstva obrazovanja FBiH.

Osvrnuo se i na presuđenog direktora s lažnom diplomom Sakiba Pleha iz Biblioteke za slijepa i slabovidna lica.

- Što se tiče direktora Sakiba Pleha iz Biblioteke za slijepa i slabovidna lica, da je to u nadležnosti Ministarstva kulture i sporta već odavno ne bi bio na toj funkciji – poručio je Magoda.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.