open-navfaktor-logo
search
Najviše priznanje Festivala
MESS: Zlatni lovorov vijenac dubrovačkoj prvakinji Milki Podrug Kokotović
Direkcija internacionalnog teatarskog festivala MESS sinoć je na svečanoj ceremoniji, dodijelila svoje MESS: Najviše festivalsko priznanje uručeno dubrovačkoj prvakinji Milki Podrug Kokotović "Zlatni lovorov vijenac za doprinos umjetnosti teatra" Milki Podrug Kokotović, prvakinji dubrovačkog Kazališta "Marin Držić".
09.10.2022. u 09:08
get url
text
Milka Podrug Kokotović, uručenje Zlatnog lovorovog vijenca MESS
Milka Podrug Kokotović, uručenje Zlatnog lovorovog vijenca MESS

- O Milki su mnogi pisali eseje i govorili nevjerovatne stvari, naročito da je glumica sa nevjerovatnim očima punim tuge, sjete, ali i života, a taj njen život isijao je na pozornicima. Ona se zapravo nikada nije oprostila od glume, ona je naprosto, kako mi kažemo u Sarajevu - rođena glumica - istakao je Dino Mustafić, direktor umjetničkog savjeta Festivala MESS.

Prisjetio se i svojih mladalačkih i studentskih dana kada je sa velikim žarom pratio predstave MESS-a i upravo izvedbe "Višnjika" i "Feničanki" u kojima je glumila Milka.

On je također posebno istakao kako je upravo Milka jedna od onih umjetnica koja je bez obzira na komplikovanost puta došla u ratno Sarajevo u novembru 1995, preko Igmana i kroz tunel da bi igrala u Kamernom teatru 55.

Samu nagradu joj je uručio Nihad Kreševljaković, direktor Festivala MESS, ističući ponos da je imao priliku upoznati jednu tako inspirativnu i fascinantnu osobu.

- Osjetljiva sam na Sarajevo, ostaju mi slike vremena kada je krvavo bilo normalno. Iznenadila sam se, zapravo, ganula sam se, ova međunarodna nagrada je vaša potvrda za hvalu i sva moja glumačka stvaranja. Na dugom putu od prvih glumačkih koraka u Sarajevu preko svjetskih gostovanja - ova MESS-ova nagrada je bila znak mog povratka u voljeno Sarajevo. Hvala svima koji su večeras podijelili ovu radost sa mnom - poručila je ovogodišnja laureatkinja "Zlatnog lovorovog vijenca za doprinos umjetnosti teatra" Milka Podrug Kokotović.

Direkcija festivala MESS prethodno je "Zlatnim lovorovim vijencem za doprinos umjetnosti teatra" nagradila istaknute domaće, regionalne i međunarodne umjetnike i umjetnice kao što su Peter Bruck, Peter Schumann, Bibi Anderson, Susan Sontag, Frank Castorf, Oskar Danon, Ines Fančović, Jasna Diklić, Zoran Bečić i drugi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.