open-navfaktor-logo
search
Sa promocije
Mirsad Cvrk u knjizi govori o kršenju ljudskih prava Bošnjaka u Srebrenici i 28 godina nakon genocida
Knjiga Mirsada Cvrka "O ljudskim pravima i njihovom kršenju na području općine Srebrenica" predstavljena je u Sarajevu u Multimedijalnom centru Kovači.
17.05.2023. u 19:47
get url
text
Mirsad Cvrk
Mirsad Cvrk

Prema autorovim riječima, ukazuje na značajna kršenja ljudskih prava u Srebrenici i poslije gotovo 28 godina od počinjenog genocida.

Mjesto planetarnog zločina 

Najviše govori o osporavanju prava na imovinu, na glasanje, izbore, a u procesu obrazovanja na maternji jezik bošnjačkoj populaciji.

Promotor Mirko Pejanović ističe da je ova knjiga rezultat dužeg istraživanja i akademske valorizacije, a autor, Srebreničanin porijeklom i sada profesor u Sarajevu, rijedak doktorant koji uporno i stalno istražuje jer je zaljubljenik u pravdu.

Pejanović je za oktobar ove godine najavio naučnu konferenciju o Srebrenici, mjestu planetarnog zločina. Za razliku od ranijih godina, konferencija će 2023. biti održana baš u tom gradiću umjesto u Sarajevu i Tuzli kao dosad.

Pejanović pozvao mlade da posjete Srebrenicu 

Pejanović najavljuje da će između ostalog biti predstavljene naučno potkrijepljene demografske činjenice o srebreničkom području, nepovoljne kad je riječ i o bošnjačkoj i srpskoj etničkoj skupini, a porazne o Bošnjacima, progonjenoj i ubijanoj populaciji.

- Genocid počinjen u Srebrenici je planetarni zločin u smislu da je poznat cijeloj internacionalnoj zajednici koja zna i kako te zašto je proveden protiv Bošnjaka - rekao je Pejanović.

On preporučuje mladima da obavezno posjete Srebrenicu ako dosad nisu jer su generacija što mora sačuvati činjenice.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.