open-navfaktor-logo
search
Istaknuti umjetnik
Na djelima svjetlost, Velež, Stari most i žene: Adin Hebib otvorio izložbu u rodnom Mostaru
U Centru za kulturu Mostar, u okviru manifestacije "Mostarsko ljeto 2022", otvorena je izložba slika i unikatnog nakita pod nazivom "Mostaru i Mostu s poštovanjem i ljubavlju" autora Adina i Mie Hebib.
01.08.2022. u 09:38
get url
text

Akademski slikar Adin Hebib istaknuti je umjetnik svjetskog glasa. Dobitnik je brojnih evropskih nagrada za grafički dizajn, kao i niza drugih stručnih nagrada i priznanja. Priredio je više od 40 samostalnih izložbi, a njegova djela se nalaze širom svijeta i krase prestižne svjetske galerije, kao i domove nekih od najutjecajnijih državnika Evrope, Azije i Amerike. Nakon šest godina, Hebib je ponovo pred mostarskom publikom.

- Najteže je u svom gradu, a ujedno i najljepše. Ja sam rođeni Mostarac. Meni ovdje nikad nije vruće, ta toplina me čini još sretnijim. Odmah poslije toga je Sarajevo, grad u kojem živim i kojem sam puno dužan u životu, za gostoprimstvo i za sve što mi je Sarajevo kao grad pružilo. Potom sam u Tuzli, to je ovaj cijeli projekat. Iz Tuzle smo u muzeju grada Pule, a onda u projektu Jordan i Katar - ističe Hebib, te otkriva o kakvoj izložbi je riječ.

 

- Ova izložba će se dopunjavati sa ciklusima slikama. Ovdje su četiri ciklusa slika, tako da sam iz nekog svog 45 godina umjetničkog rada u statusu slobodnog umjetnika izdvojio oko stotinu slika koje će se u zavisnosti od prostora povećavati i sa novim ciklusom. To je onaj ciklus kad sam preživio sve bolesti koje sam mogao preživjeti - navodi Hebib.

U ime organizacionog odbora "Mostarskog ljeta", kao i jednog od organizatora izložbe, direktor Centra za kulturu Mostar Senad Suljić ustvrdio je da je Hebib umjetnik čija djela su izlagana u poznatim evropskim i svjetskim galerijama. 

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK Rašid Hadžović Hebiba je proglasio najboljim ambasadorom Mostara i BiH.

- Zadovoljstvo je da su one stvari koje naš umjetnik voli predstavljene večerašnjom izložbom, svjetlost, Velež, Stari most i četvrti dio koji se zove žena. Ljepota tih boja i svega onoga što je naš umjetnik Hebib napravio, te kako je dočarao naš Mostar, da svako ko pogleda ovu izložbu poželi da dođe u Mostar - zaključio je Hadžović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.