open-navfaktor-logo
search
Imaju 2.000 kvadrata
Nacionalna biblioteka: Direktor još ne zna šta će preseliti u Vijećnicu, male su šanse da bude čitaonica
Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine (NUBBiH) nakon 29 godina vraća se u Vijećnicu - vijest je koja je obradovala mnoge Sarajlije, ali i ostale bh. građane.
02.08.2021. u 08:26
get url
text

No, ne vraća se Biblioteka u punom kapacitetu, već trećina, i to u prostore koji joj pripadaju prema Glavnom projektu obnove zgrade. To nam je potvrdio i direktor NUBBiH Ismet Ovčina, objašnjavajući da se radi o 2.000 i nešto kvadrata.

- Taj prostor je ranije bio planiran za nas, a sada će uslijediti realizacija. Nakon što je 2014. godine sredstvima međunarodnih donatora zgrada Vijećnice obnovljena, u ovaj svjetski prepoznatljiv "hram knjige" useljava Grad Sarajevo koji je NUBBiH, nosiocu prava korištenja, do danas onemogućavao korištenje zgrade Vijećnice. Nakon tih apokaliptičnih dešavanja i obnove zgrade Vijećnice 2014. godine, ovo je prvi put da je neko nadležan, u konkretnom slučaju Gradsko Vijeće Grada Sarajeva, usvojio inicijativu o povratku NUBBiH u njene dugogodišnje prostorije, u kojoj se nalazila od 1958. godine do dana granatiranja i paljenja. Znamo da imamo podršku javnosti i očekujemo da će ova inicijativa u vrlo kratkom vremenu biti i realizovana, te da će se NUBBiH u dijelu kapaciteta vratiti u svoj dugogodišnji dom – kazao je Ovčina.

Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine svojim sačuvanim fondovima već 75 godina govori o bosanskohercegovačkom duhu u kojem su utkani znanje, baština, sjećanja, kulturna memorija, tradicija i nada naroda i građana ove zemlje.

U noći sa 25. na 26. august 1992. godine je zapaljena zgrada Vijećnice i pretvorena u prah i pepeo u kojem je nastradalo oko 2 miliona bibliotečkih jedinica neprocjenjive vrijednosti. Tog dana je NUBBiH doživjela sudbinu "izbjeglice u vlastitom gradu" i sanja o povratku u svoj dom.

Kako to godinama nije bilo ostvarivo, nakon obnove zgrade Vijećnice, NUBBiH je tužio Grad Sarajevo, i tužba ostaje, potvrdio nam je Ovčina.

- Mi smo korisnici Vijećnice u zemljišnom knjižnom izvatku i to bez ograničenja, i taj proces ide svojim putem. Podržavamo ovu inicijativu kao prvi korak na ovom pravcu rješavanja našeg povratka u Vijećnicu. Mi ne odustajemo od onoga što je naše pravo, ali cijenimo da i druge institucije uključujući i Gradsku upravu mogu da razmišljaju na svoj način. Dakle, mi podržavamo ovu inicijativu i jedva čekamo gore da dođemo jer zgrada Vijećnice sa Nacionalnom i univerzitetskom bibliotekom makar i u dijelu kapaciteta je drugačija svojim duhom, porukama, daje dodatnu dušu zgradi Vijećnice – pojašnjava Ovčina.

S obzirom na to da Biblioteka posjeduje veliku građu, pitali smo ga i da li će onda morati djelovati na dvije lokacije – novoj, odnosno staroj adresi u Vijećnici, i trenutnoj u Kampusu.

- Vjerovatno da će jedan dio otići u Vijećnicu, a pošto nema dovoljno prostora, drugi će ostati gdje jeste. Gore ide jedan dio što je reprezentacija fondova jer mi na taj način želimo da damo doprinos reprezentaciji i one zgrade kao subjektu. Vidjet ćemo šta ćemo dobiti, koliko će nam dati kancelarija, kakve su kancelarije, ne možemo napamet govoriti. Taj dio će se na određeni način koristiti kao jedna vrsta izložbi i ono što ide uz to. Veće su šanse da neće biti čitaonica, možda bude neka manja, a velika u nekom narednom periodu. A svakako, za sada, čitaonice većeg kapaciteta ostaju u Kampusu – ističe Ovčina.

Inicijativu povratka NUBBiH u Vijećnicu predsjedavajućeg Gradskog vijeća Jasmina Ademovića podržali su vijećnici.

Podsjetimo, ulazak u Vijećnicu košta 5KM. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.