open-navfaktor-logo
search
Reakcije
Nadležni iz Grada Sarajeva bez rješenja: Zašto Nacionalnu i univerzitetsku biblioteku ne žele u Vijećnici?
Prošla je godina otkako se Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine (NUBBiH) trebala vratiti u Vijećnicu, ali to se do danas nije dogodilo.
27.09.2022. u 20:29
get url
text

Zapravo, planirano je da se vrati trećina bibliotekačke građe i to u prostore koji joj pripadaju prema Glavnom projektu obnove zgrade, a u pitanju je šeto više od 2.000 kvadrata.

- Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine javno se obratila predsjedavajućem Gradskog vijeća, gospodinu Jasminu Ademoviću koji je u ime kluba vijećnika Naroda i Pravde uputio incijativu da se Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci Bosne i Hercegovine za potrebe rada i smještaja vrijedne bibliotečke građe omogući korištenje prostora u objektu Vijećnice u kvadraturi koja joj pripada prema Glavnom projektu obnove zgrade Vijećnice, a koju je Gradsko vijeće Grada Sarajevo usvojilo dana 26. maja 2021. godine, ali odgovora nema.

Ademović je u obrazloženju inicijative ukazao na činjenicu da prostor Vijećnice zaslužuje da bude mjesto u kojem će se nalaziti nacionalno i univerzitetsko bibliotečko blago NUB-a, te da NUBBiH-u prema Glavnom projektu obnove objekta Vijećnice pripada prostor od 2.321,60m2, te da je stoga potrebno u što skorijem roku preduzeti sve potrebne mjere i aktivnosti da se NUBBiH uvede u navedeni prostor Vijećnice. Iako inicijator ima potrebno učešće u vlasti, inicijativa je još samo na papiru. O tome je i govorio na obilježavanju 29 godina spaljivanja NUBBiH u zgradi Vijećnice (25.8.2021.) gdje je i obećao da će se to desiti do sljedeće, jubilarne godišnjice 2022. Istina, gospodin Ademović u svom komentaru izjavljuje da je za to odgovorna izvršna vlast. Ko je kome nadležan? Više od godinu je prošlo, a o ovoj inicijativi još se nikad nije raspravljalo na sjednici Gradskog vijeća, niti je poduzeto išta po pitanju rješavanja ovog problema – saopćili su iz NUBBiH-a.

Podsjetimo, NUBBiH je u Vijećnici bila od 1951. godine po važećoj odluci tada nadležnog organa, kada se administrativno-upravna funkcija Vijećnice usmjerava ka kulturnom naslijeđu i nauci. NUBBiH u zgradi Vijećnice ostaje do 25. augusta 1992. godine (do granatiranja), do kada je i imala status nosioca prava raspolaganja. Tada je stradala velika količina bibliotečke građe, oko 2.000.000 bibliotečkih jedinica. Uprkos razaranju tokom opsade Sarajeva (1992-1995), sačuvan je najznačajniji dio fonda Nacionalne i univerzitetske biblioteke koji svjedoči o multietničnosti, multikulturalnosti i multikonfesionalnosti Bosne i Hercegovine kroz stoljeća.

Tokom perioda poslije rata Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine uspjela je obnoviti značajan dio fonda, no do danas nije riješeno pitanje trajnog smještaja biblioteke. Trenutno se Nacionalna i univerzitetska biblioteka nalazi u krugu današnjeg Kampusa Univerziteta u Sarajevu.

Po pitanju trajnog smještaja, Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine se u nekoliko navrata obraćala i gradonačelnici Grada Sarajeva Benjamini Karić.

- NUBBiH se gradonačelnici obratila i posredstvom pravnog zastupnika, ali do danas bez ikakve reakcije. Očigledno je da nadležni iz Grada Sarajeva nemaju ni volje ni nakane da se vrlo važna pitanja, koja se tiču i NUBBiH i gradske uprave, razriješe na jednostavan način. Kolektiv NUBBiH smatra da je biblioteka jedini pravni subjekt koji ima legitimno pravo korisiti prostor unutar Vijećnice jer je tamo od 1951. godine po važećoj odluci tada nadležnog organa, kada se administrativno-upravna funkcija Vijećnice usmjerava ka kulturnom naslijeđu i nauci. NUBBiH u zgradi Vijećnice je bila do 25. augusta 1992. godine (do granatiranja), do kada je i imala status nosioca prava raspolaganja, a nakon toga nečijom odlukom status korisnika. Jasno je da se u ovom slučaju radi o izbjegavanju odgovornosti, neprimjerenoj komunikaciji i ignorantskim odnosima prema neumoljivim činjenicama, što održava stav Uprave grada Sarajeva - naglašeno je u saopćenju NUBBiH-a.

Podsjećaju da NUBBiH dostojno predstavlja i promoviše dio kulturnog naslijeđa i identiteta naše države u svijetu, kao i da je dobitnica Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva za 2006. godinu.

- Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine ovom prilikom, poziva i zahtijeva od nadležnih organa da hitno postignu sporazum o korištenju zgrade jer NUBBiH neće odustati od zgrade na koju polaže zakonito pravo, a sve to kako bi dočekala da svoju ulogu, u misiji kulture, obrazovanja i nauke, obnaša u normalnim i adekvatnim uvjetima, a na dobrobit svojih korisnika – građana. Ne odričemo se svog prava na povratak u zgradu Vijećnice - poručili su iz NUBBiH-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.