open-navfaktor-logo
search
Kultura i politika
Nakon što je smijenjena Alma Leka: Za v. d. direktora Muzeja Sarajevo postavljen Hamdija Dizdar
Viši kustos Muzeja Sarajevo Hamdija Dizdar sada je na poziciji v. d. direktora ove kulturne institucije.
17.09.2022. u 14:40
get url
text

Njega je odabrao v. d. Upravnog odbora predsjednik Bahrudin Kumro i članovi Almira Alibašić, Velid Jerlagić, Adisa Žero i Selma Makaš.

Sa pozicije direktora Muzeja Sarajevo, kako je Faktor nedavno pisao, smijenjena je Alma Leka, koja je izjavila da je njena "smjena politička", objašnjavajući da "nakon što je Upravni odbor Muzeja (koji je prošle godine postavila sadašnja Vlada KS) usvojio Plan i program rada, te pozitivno ocijenio i usvojio Izvještaj o radu Muzeja Sarajeva za 2021, te nakon što je prošao i pozitivno mišljenje Vlade KS, Skupština Kantona Sarajevo, iz političkih razloga, nije usvojila Izvještaj o radu Muzeja Sarajeva".

VEZANI TEKST - Direktorica Muzeja Sarajeva Alma Leka: Moja smjena je politička sa dobro poznatim scenarijem

Nakon neusvajanja Izvještaja o radu Muzeja Sarajeva, osim direktorice, smijenjen je i upravni odbor, a odabrani su v. d. članova, za koje Leka tvrdi da su nezakoniti.

- Također, prema Uredbi sa zakonskom snagom o ustanovama u upravne i nadzorne odbore ustanove biraju se i članovi iz reda zaposlenika, a u ovom slučaju to nije urađeno, pa bi se moglo reći i da ovaj v. d. UO nije izabran u skladu sa zakonom – upozorila je Leka.

Ko će biti novi direktor muzeja, znat će se nakon konkursa koji bi uskoro trebao biti objavljen. Leka ne garantuje da će se javiti na konkurs, a objasnila je i zašto.

- Možda ću pokušati ako se uvjerim prema imenima u komisiji da se radi o stručnim i nepolitičkim ljudima. Premda sumnjam u to. Ali ću dobro razmisliti. Nije vrijedno s obzirom na to da živimo u društvu punom spletki i laži – izjavila je Leka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.