open-navfaktor-logo
search
Negiraju zabranu
Narodno pozorište Mostar odustalo od predstave "Oslobođeni Mostar"
Narodno pozorište Mostar u petak je saopćilo kako nastavak rada na predstavi "Oslobođeni Mostar",  nakon medijskih istupa reditelja Zlatka Pakovića, nije moguć.
02.02.2024. u 13:54
get url
text

- Umjetnički procesi nerijetko prolaze kroz izazove, a važno je transparentno komunicirati s publikom i ljubiteljima umjetnosti kako bismo očuvali integritet kulturnih institucija. Ovim putem želimo iznijeti ključne činjenice i naglasiti naše posvećenosti umjetničkoj slobodi izraza i kulturnoj raznolikosti - navodi se u zajedničkom saopćenju NP-a Mostar, Mostarskog teatar mladih i Pozorišta lutaka u Mostaru.

Spomenute teatarske kuće "kategorički negiraju" da se radi o zabrani predstave.

- Nikada nije bilo razgovora ili odluka o zabrani predstave 'Oslobođeni Mostar', niti su političke strukture vršile pritisak na pozorišta u vezi s temama predstave. Stavovi naših pozorišta uvijek su bili posvećeni poticanju umjetničkog izraza i kulturne raznolikosti - stoji dalje u saopćenju.

Naveli su i kako su tvrdnje reditelja predstave Zlatka Pakovića "neutemeljene i imputirane" rukovodiocima pozorišnih kuća te su nakon njegovih medijskih istupa od Pakovića i autora teksta Dragana Markovine zatražili službena očitovanja o novonastaloj situaciji.

- Na osnovu stavova sadržanih u dostavljenim očitovanjima, predstavnici pozorišnih kuća na sastanku održanom 1. februara zaključili su da nastavak rada na predstavi 'Oslobođeni Mostar' nije moguć. Naknadni i isključivi stavovi reditelja o konceptu predstave jasno oslikavaju nedopustivo odstupanje od ugovornih obaveza proizašlih na temelju repertoarske politike i potreba pozorišnih kuća - stoji u saopćenju.

Dodali su kako su "neistine sadržane u oba dosadašnja medijska istupa Pakovića" dovele do narušavanja poslovnih odnosa, narušavanja ugleda pozorišnih kuća i gubitka povjerenja "što je još jedan od razloga za donošenje odluke o prekidu saradnje".

- U skladu s rečenim, izražavamo duboko žaljenje zbog trenutnog razvoja događanja na produkciji predstave 'Oslobođeni Mostar'. Bez obzira na okolnosti koje su dovele do ovog koraka, želimo izraziti žaljenje što saradnja nije rezultirala uspješnim izvođenjem predstave, koja je bila planirana kao značajan doprinos kulturnom životu našeg grada. Smatramo da umjetnički projekti trebaju biti mjesto susreta i dijaloga, a ovaj razvoj događaja predstavlja izuzetno nesretnu okolnost. Odluka o prekidu saradnje s Pakovićem nije bila donesena lako, ali smo uvjereni da je bila neophodna kako bismo očuvali integritet i interese naših pozorišnih institucija - stoji na kraju zajedničkog saopćenja Narodnog pozorišta Mostar, Mostarskog teatar mladih i Pozorišta lutaka u Mostaru.

Podsjećamo, reditelj Zlatko Paković u ranijim medijskim istupima kazao je kako je nakon pritiska "političara i drugih dušebrižnika" Narodno pozorište Mostar odlučilo prekinuti rad na predstavi "Oslobođeni Mostar", koju je Paković, kao reditelj i dramaturg, postavljao prema motivima romana Dragana Markovine "14. februar 1945.".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.