open-navfaktor-logo
search
Uspjeh
Narodno pozorište Mostar osvojilo četiri nagrade na Festivalu bh. drame u Zenici
Na netom završenom XXII Festivalu bh. drame 2023. koji je održan u organizaciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, Narodno pozorište Mostar osvojilo je čak četiri nagrade.
02.06.2023. u 15:51
get url
text

Stručni žiri ovogodišnjeg festivala radio je u sastavu: Adnan Lugonić (predsjednik), Bilge Emin (članica), Hasan Zahirovič (član) i nakon odgledanih šest predstava u glavnom, takmičarskom, programu festivala dodijelio je tri nagrade Narodnom pozorištu Mostar.

Glavnu nagradu Festivala bh. drame za najbolju predstavu u cjelini osvojila je predstava "Zbogom, Kalifornijo!" autorice Emine Kovačević, u režiji Lajle Kaikčije, nastala u produkciji Narodnog pozorišta Mostar. Nagrada "Miodrag Žalica" za najbolji izvedeni bosanskohercegovački dramski tekst pripala je autorici teksta navedene predstave dramaturginji Narodnog pozorišta Mostar Emini Kovačević, dok je nagradu za najbolje glumačko ostvarenje mladog glumca osvojio glumac Narodnog pozorišta Mostar Emir Sejfić.

Četvrtu nagradu za Narodno pozorište Mostar dodijelio je Žiri novinara XXII Festivala bosanskohercegovačke drame Zenica 2023. koji je radio u sastavu: Ajla Sokolović, Mladen Bićanić i Dunja Pašajlić, gdje je predstava "Zbogom, Kalifornijo!" izabrana za najbolju predstavu po njihovom izboru.

Podsjećamo, pored Narodnog pozorišta Mostar, u takmičarskom dijelu festivala nastupali su i HNK Mostar sa predstavom "Zid", Atelje 212 iz Beograda sa predstavom "Kao i sve slobodne djevojke", Narodno pozorište Republike Srpske Banja Luka sa predstavom "Gospođica", Kamerni teatar 55 Sarajevo sa predstavom "Djelidba" i Bosansko narodno pozorište Zenica sa predstavom "Sve to je iz kuće".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.