open-navfaktor-logo
search
Premijere
Narodno pozorište Mostar priprema novu predstavu: "Perzeide" u režiji Karmen Obrdalj 3. marta
U Narodnom pozorištu Mostar intenzivno se radi na pripremi nove predstave. Riječ je o praizvedbi teksta "Perzeide" mlade autorice Emine Kovačević.
14.02.2023. u 07:44
get url
text

- Tekst "Perzeide" razvila sam istraživajući teme koje i rediteljicu i mene tište i potiču na angažiraniji umjetnički rad. Narodno pozorište u Mostaru ukazalo nam je potpuno povjerenje i umjetničku slobodu, što nas je ohrabrilo da istražimo kompleksna pitanja bračnog nasilja i nasilja nad ženama i izrazimo stav i emociju kroz savremena teatarska sredstva. Zadovoljstvo mi je sarađivati sa Karmen. Ova predstava je značajna i po tome što je ovo ujedno i prvi pozorišni angažman Karmen Obrdalj i vjerujem da označava početak karijere jedne od budućih predstavnica savremenog bh. pozorišta - istakla je autorica teksta Emina Kovačević.

Režiju potpisuje rediteljica Karmen Obrdalj, koja je za svoje dosadašnje angažmane osvojila brojne nagrade.

- Do sada sam kao glavnu formu svog umjetničkog izražaja birala film. Međutim, poželjela sam istražiti pozorište i mogućnosti koje ono nudi u savremenom kontekstu. Sretna sam što je moj prvi pozorišni angažman ujedno i premijerno izvođenje domaćeg, savremenog dramskog teksta moje prijateljice Emine Kovačević. Smatram da je tema naše predstave izuzetno važna i da je neophodno progovoriti o problemima koje tematizira. Tekst "Perzeide" je tekst savremene forme, sa Emininim već prepoznatljivim spisateljskim karakteristikama. Istovremeno jeziv, ali i topao, ni u jednom trenutku ne pojednostavljuje kompleksnost situacije u kojoj se naše junakinje nalaze. Kao takav, siguran je temelj na kojem se osjećam slobodno da istražujem medij pozorišta, uz saradnju sa iskusnim ansamblom predstave i ostatkom autorskog tima - naglasila je rediteljica Obrdalj.

U predstavi uloge tumače Gordana Boban, Amela Kreso, Fatima Kazazić Obad i Saša Oručević.

Scenografiju i kostimografiju predstave potpisuje Armin Ćosić, a muziku Josip Paradžik.

Premijera predstave očekuje se 3. marta, a prva repriza već narednog dana 4. marta sa početkom u 20 sati.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.