open-navfaktor-logo
search
Repertoar
Narodno pozorište Sarajevo producirat će tri premijerna izvođenja u prva tri mjeseca 2024. godine
U prva tri mjeseca 2024. godine publika Narodnog pozorišta Sarajevo moći će uživati u velikom broju, dramskih, opernih i baletnih predstava.
03.01.2024. u 13:30
get url
text

Također, u prva tri mjeseca naredne godine Narodno pozorište će producirati i tri premijerna izvođenja.

Prva premijera je dramska predstava "Jedan je Muhamed Ali" autora Almira Imširevića, u režiji Dine Mustafića, za koju dramaturgiju radi Vedrana Božinović, dok je za kostimska i scenografska rješenja zadužena Lejla Hodžić. Koreografkinja je Ena Kurtalić, a kompozitor Damir Imamović.

U predstavi igraju: Ermin Sijamija, Slaven Vidak, Vedrana Božinović, Dino Bajrović, Sanela Krsmanović-Bistrioda i muzičar Ratko Zečević. Premijera je planirana za 27. januar sa početkom 19.30 sati, a publika će moći pogledati isti naslov 31. januara, 1. i 23. februara, te 4. i 25. marta.

Već u mjesecu februaru, povodom 40 godina od održavanja sarajevske olimpijade koja je zatvorena plesom na ledu Britanaca Jayne Torvill i Christophera Deana, očekuje nas premijera baleta "Bolero", u koreografiji Takuya Sumitomoa.

U predstavi učestvuje Balet NPS, Opera NPS i orkestar Sarajevske filharmonije. Premijera je zakazana za 8. februar sa početkom u 19.30 sati.

Mart je rezervisan za premijeru jazz opere "Blue Monday"  autora Georgea Gershwina, u režiji Aleksandra Nikolića, a pod dirigentskom palicom maestra Bakira Samardžića koji će dirigovati orkestrom Sarajevske filharmonije.

U jazz operi "Blue Monday" učestvuju solisti i hor Opere i orkestar Sarajevske filharmonije. Premijerno će biti izvedena 22. marta sa početkom u 19.30 sati, a prvo reprizno izvođenje očekuje nas 23. marta u istom terminu.

U srijedu 27. marta svi ljubitelji baletne umjetnosti, povodom Međunarodnog dana teatra, moći će uživati u igri solista i ansambla baleta NPS kada će na sceni NPS biti izveden baletni klasik "Posljednja noć; Šeherzada" u koreografiji i režiji Vesne Orlić.

- Pozivamo sve posjetioce Narodnog pozorišta Sarajevo da posjete oficijelnu web stranicu www.nps.ba, pogledaju šta nas očekuje u naredna tri mjeseca, te na vrijeme rezervišu svoje ulaznice - poručili su iz Narodnog pozorišta. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.